Najnovije

VAZDUŠNO-KOSMIČKE SNAGE RUSIJE DOBILE POJAČANJE: Ovaj sistem će braniti zemlju od rakete i satelita

Rusija testira samohodni lanser 14P222 koji je razvio Dizajnerski biro za specijalnu gradnju mašina (deo proizvođača odbrane Almaz-Antei) za protivraketni i protivsatelitski sistem odbrane Nudol, izjavio je u intervjuu generalni direktor Dizajn biroa Vladimir Dolbenkov u četvrtak u časopisu Nacionalna odbrana.

Nudol (Foto: RIA)

 

„Stvoren je savremeni mobilni sistem za Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije kao deo istraživanja na polju razvoja Nudol-a. Razvijen je samohodni lanser 14P222 koji je u toku. Po prvi put u domaćoj mašinogradnji rešen je zadatak stvaranja električnog hidrauličnog pogona sa ugradnjom kontejnera za transportere i lansere sa visokim stepenom vertikalne tačnosti za sisteme protivvazdušne i raketne odbrane“, izvršni direktor je rekao.

Specijalisti ovog preduzeća takođe su razvili opremu za automatsko pokretanje samohodnog lansera i transporter za njegovo funkcionisanje i održavanje, dodao je on. Nudol je napredni sistem protivraketne odbrane koji je razvila Almaz-Antei Group.

Prema podacima otvorenih izvora, sistem presretanja dugog dometa opremljen je novim presretačima raketa. Kako veruje američka obaveštajna zajednica, sistem ima protivsatelitske mogućnosti.

Glavni urednik časopisa Arsenal otadžbine Viktor Murakhovski rekao je za TASS u maju 2019. godine da je Nudol mobilni sistem za protivraketnu odbranu dizajniran da pogodi hipersonične ciljeve, poput interkontinentalnih balističkih raketa. Kao što je rekao glavni urednik, ogromna teritorija Rusije ne može biti zaštićena samo s jednog položaja i zato se mobilni sistem Nudol u razvoju može kretati i raspoređivati u pozicionirajućim okruzima u oblastima iz kojih može doći pretnja.

 

Dnevni list "Izvestija" napisao je u februaru 2018. godine, pozivajući se na podatke koje je dobio od Ministarstva odbrane Rusije, da će gornja mesinga do kraja 2018. nadograditi moskovski sistem protiv-balističke rakete, naoružavši ga 53-metarskim Nudol superbrzim 53T6M manevarskim presretačim< raketa njihovim razmeštanjem u Moskovskoj oblasti.

Kako je rusko ministarstvo odbrane reklo dnevnom listu "Izvestije", rakete 53T6M koje će biti postavljene na eksperimentalnu borbenu dužnost namenjene su protivraketnoj i protivsatelitskoj odbrani Moskve i Centralnog industrijskog okruga.

Ruskog ministra odbrane pratili lovci Su-35S sa arsenalom raketa „vazduh-vazduh“! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA