Najnovije

"RAČUNAĆEMO VREME DO I POSLE KORONE!": Vladislav Jovanović otkriva kako će svet izgledati nakon pandemije!

Povodom aktuelne panepidemije virusa Kovid-19 u svetu, nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije i ambasadrom pri UN, Vladislavom Jovanovićem prokomentarisao je trenutnu situaciju u međunarodnim odnosima u svetlu pandemije i dao prognoze u kom pravcu će krenuti svet po njenom okončanju.

Vladislav Jovanović (Foto: Jutjub)

- Pandemija korona virusa je nesreća koja podjednako udara sve i predstavlja planetarnu opasnost. Zato je veoma važno zaboraviti na politička razmimoilaženja i ideološke sukobe, jer svi mi, kao stanovnici planete, delimo istu sudbinu – započeo je svoje izlaganje Jovanović.

Nekadašnji ministar smatra da nacionalni nivo nije dovoljan da bi se opasnost otklonila i da na pandemiju treba odgovoriti na svetskom planu, udruženim silama svih država. On posebno podvlači ulogu Ujedinjenih nacija, za koje kaže da, za sada, stoje prilično nevidljivo i da nisu pokazale dovoljno inicijative da se uključe u proces otklanjanja posledica krize.

- Epidemija korone je nova stvar, do sada neviđena i zato ćemo kada se ona okonča računati vreme do i od nje. Ona nas podseća da smo svi jednaki na ovoj planeti i da nečiji životi nisu vredniji od drugih – rekao je Jovanović.

Srpski diplomata se zalaže za trenutnu obustavu svih oblika ratovanja i zle volje (sankcije, blokade, ucene...) i u tom smislu ističe poteze Kine i Rusije koje su pokazale širokogrudost u pogledu pomoći Italiji koja je najviše pogođena pandemijom.

- Evropska unija se uključila tek naknadno, što je oblik starog kalkulantskog mišljenja, ostatak sebičnog razmišljanja koje se vraća kao bumerang. Mi ne treba da spasavamo samo sami sebe, već planetarno. Svet treba da se univerzalizuje. Korona virus je opomena koliko je separatistički način rešavanja problema pogrešan – naglasio je Jovanović.

On je dodao da se nije samo EU obrukala u novonastaloj situaciji, već i druge regionalne organizacije poput ASEAN-a i Arapske lige. Jovanović smatra da to može ugroziti regionalno okupljanje i dovesti do gubljenja smisla za jedinstvo. 

- Ovo je dokaz da je EU samo jedna međunarodna organizacija i da nije uspela da izgradi čvršće temelje povezivanja – kaže nekadašnji ministar.

Vladislav Jovanović kaže da će budući politički procesi zavisiti od obima i posledica pandemije, što će ugroziti već započete i može dovesti ili do revolucionarnog vrenja ili zatvaranja u nacionalne granice.

- Sve gubi smisao pred pandemijom. Ovde ne smemo zaboraviti ekonomske posledice pandemije. Sistem je zasnovan na profitu, a kada profita nema sve se urušava. Otvorene su sada široke mogućnosti, ali će ova pandemija sigurno da opomene čovečanstvo u većoj ili manjoj meri. Teško da će da urazumi, ali će, svakako, opomenuti. Mi nismo dovoljno svesni, isuviše smo uljuljkani starim načinima razmišljanja – zaključio je Jovanović.

Raste broj zaraženih! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA