Najnovije

AMERI PREDALI JOŠ JEDNU BAZU: Nije više u našim rukama, mi se povlačimo! (FOTO)

Koalicija predvođena SAD-om objavila je 29. marta da je predala vazduhoplovnu bazu K1 u severnoj iračkoj provinciji Kirkuk Ministarstvu odbrane te zemlje.

Američka vojska (Foto: marines.mil)

Pukovnik Majls B. Cagins III, portparol koalicije, izjavio je da je taj potez unapred planiran i rezultat nedavnog uspeha protiv ID-a. „Danas su trupe koalicije prebacile milion dolara imovine dok odlaze u sastav operacije Zajednička odlučnost (Inherent Resolve) unutar iračke vazduhoplovne baze K1.

Ovaj dugo planirani potez koordiniran je sa iračkom vladom," rekao je portparol, dodavši "ISF (iračke snage bezbednosti) su uspešne protiv ID-a. Koalicione trupe će biti na manje mesta sa manje lica." Poznato je da je oko 300 pripadnika američke vojske i mornarice raspoređeno u vazduhoplovnoj bazi K1. Svi oni odlaze iz baze.

Vazuhoplovna baza K1 bila je meta serije raketnih napada u poslednjih nekoliko meseci. U napadu 27. decembra 2019 poginuo je američki izvođač radova koji je bio u bazi.

Pre dva dana koalicione snage predale su iračku vladinu snagu vazdušnu bazu Al-Kajarah. Pre toga, francuske trupe koje su delovale u okviru koalicije povukle su se iz zemlje.

Strah od široko rasprostranjenog koronavirusa, uspeh iračkih snaga protiv ostataka ID-a i sve jača napetost sa šiitskim grupama su motivi iza delomičnog povlačenja koalicije koju predvodi SAD iz Iraka.

Pročitajte OVDE upozorenje Putinovog čoveka.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA