Najnovije

"Amerika ne može ništa da ponudi Srbiji i Kosovu, dijalog vratiti EU"

Nemački stručnjak i politički ekspert za zapadni Balkan Bodo Veber, kaže da se uskoro ne može očekivati sporazum između Beograda i Prištine, jer nema nastavka pregovora, a situacija sa koronavirusom odložiće proces jer lideri neće moći da putuju i da se sastaju.

Priština (Foto: Jutjub)

On je u ekskluzivnom intervjuu za list Ekspres, govorio o poslednjim političkim dešavanjima na Kosovu, obaranju vlade na vrhuncu pandemije i mogućnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije i između ostalog naveo da će se, kada se kriza okonča, uvideti da američki pritisak nigde ne vodi i da će se proces dijaloga vratiti Evropskoj uniji.

– Kada se okonča situacija sa krizom oko koronavirusa, uskoro ćemo videti da američki trenutni pritisak neće odvesti nigde, osim što je naneo nepopravljivu štetu i ugledu SAD na Kosovu i u unutarstranačkim odnosima kao i na političku kulturu na Kosovu. Proces će se vratiti u Evropu, u Evropsku uniju – rekao je Veber.

SAD ne mogu zameniti Evropsku uniju

Na pitanje da li će Kosovo napustiti EU i raditi samo sa SAD na dijalogu, Veber kaže da se to neće dogoditi jer, smatra, trenutna američka administracija nema šta da ponudi ni Kosovu ni Srbiji.

– SAD, posebno ova administracija, nemaju šta da ponude Kosovu i Srbiji, što bi moglo dovesti do zaista sveobuhvatnog, trajnog sporazuma – rekao je Veber i postavio pitanje može li SAD ponuditi Kosovu status 51. države, dok kaže da se američke investicije mogu uporediti sa ekonomskim benefitima koje Kosovo može dobiti i od integracije u EU.

On smatra da nema nikoga ko veruje da SAD mogu zameniti EU.

Nemački stručnjak govorio je i o „tajnom“ sporazumu i o tome da li je Kurti pogrešio što je odlučio da veruje glasinama o takvom sporazumu. On je ocenio da je važno znati da li fizički postoji takav dogovor, a u međuvremenu su Tači i Vučić tajno pregovarali s Grenelom isto kao i sa Federikom Mogerini.

Prema njegovim rečima, da nije bilo pitanja razmene teritorija, onda Grenel ne bi imao razloga da isključi Nemačku i Merkelovu, koji su bila najveća podrška procesu dijaloga u kome bi se očuvao teritorijalni integritet Kosova.

– Važno je da li postoji tajni sporazum ili ne? Pre više od godinu i po dana, predsednici Tači i Vučić pokazali su interesovanje za pitanje razmene teritorija koji je tada podržala šefica spoljne  politike EU Mogerini, nakon tajnih pregovora tokom godinu dana. Posle toga, dva predsednika izgubila su savez sa EU prošlog oktobra i započeli pregovore sa američkim izaslanikom Grenelom na isti – tajni  način kao što je to ranije radila Mogerini. Zašto bi Grenel isključio EU, Nemačku, kancelarku Merkel, najvećeg zagovornika Zapada za postizanje sporazuma zasnovan na teritorijalnom integritetu Kosova, ako ne zbog  razmene teritorija? Koji bi biio razlog dva predsednika da isključe EU ako su zaista odustali od ideje razmene teritorija? – zaključio je Bodo Veber.

Možete nas staviti u karantin, ali ne možete zatvoriti našu ljubav! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA