Najnovije

SRBIJA U TRCI ZA NAORUŽANJE?! Prvih 100 tenkova T-55 iz naše zemlje poslati na istok! (FOTO)

Naime na internet resursima (Pakistan Defence) pojavila se vest da je ova država iz Srbije prihvatila prvi kontingent modernizovanih osnovnih borbenih tenkova T-55. Prema tim navodima ukupno je dogovorena nabavka 282 tenkova ovog tipa.

T-55 (Foto: Jutjub)

Svi isporučeni tenkovi T-55 će biti podignuti na viši standard. Izvesno je da će na isporučenim tenkovima biti urađen paket modernizacije oklopne zaštite koja će biti ojačana reaktivnim pločama. Takođe, moguće je očekivati da će modernizovani tenkovi imati unapređen motor.

Srpska kompanija SDPR je napravila projekat modernizacije ovog tenka koju uključuje znatna poboljšanja sistema za upravljanje vatrom, ali i pogona koji će biti znatno snažniji. Predviđena je ugradnja panoramskog opto-elektronskog uređaja na mestu komandira tenka, koji će moći da prati situaciju dan/noć. Opto-elektronski uređaj bi se integrisao i na mesto vozača. Planirano je proširenje arrsenala tenkovske municije, kao i dodatno ojačavanje tenkovskog topa kada je u pitanju termoizolaciona zaštita.

Modernizovani T-55 će uprkos povećanju svoje težine u odnosu na osnovnu varijantu tenka, biti znato pokretljivija borbena mašina. U tom smislu srpski inženjeri planiraju integraciju motora koji će generisati snagu od 780 konjskih snaga. Pretpostavka je da će za ovu tehničku operaciju upotrebiti motor sa tenka M-84 uz određene modifikacije. Pored toga planira se i unapređenje hodnog dela (tenkovske gusenice) uz dodatak gumenih traka na bočnim stranama tenka.

Jedna od najvažnih stavki ove modernizacije je usmeren na povećanje oklopne zaštite tenka. U tom smislu, planira se „popločavanje“ osnovnog tenkovskog oklopa sa dinamičkim-reaktivnim oklopom, koji će tenk zaštiti od kumulativnih projektila. Unapređen je i sistem za gašenje požara, u ugrađen je i tzv. NBC sistem dodatne zaštite.

Bacači sa dimnim bombama se nalaze sa obe strane kupole tenka i povezani su sa indikatorima laserskog ozračenja, koji upozoravaju posadu tenka ali i centralni sistem da se nalazi na nišanu neprijatelja. Dodatno je zaštićen i rezervoar tenka. Predviđeno je da tenk ima i sistem za čišćenje protivtenkovskih mina.

Šta Turska radi iza leđa Rusiji u Idlibu, saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA