Najnovije

Boško Obradović: Ova vlast je završila karijeru! Neko će morati krivično da odgovara zbog ugrožavanja opšte sigurnosti i zdravlja građana

“Od kada je uredbom Vlade Srbije ukinuta Narodna skupština i protivustavno uvedeno vanredno stanje nalazim se u svom porodičnom domu u Čačku, gde kao porodica poštujemo sve propisane mere socijalnog distanciranja i ostajemo kod kuće.

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

Deca uče, u slobodno vreme supruga im daje časove kuvanja, zajedno igramo „Ne ljuti se, čoveče“, radimo vežbe i idemo u kućni bioskop. Ostalo vreme provodim u čitanju i pisanju, nastavio sam jednom sedmično da uz pomoć supruge snimam svoju Jutjub emisiju „Moj stav: Obradović“, a radim i na novoj knjizi koja će izaći čim ovo prođe pod naslovom: „Kriminalni krugovi: Bela knjiga o kriminalu i korupciji u vrhu MUP-a Srbije i aktuelne vlasti SNS“. U pitanju je zbornik materijala sa mojih konferencija za medije iz Narodne skupštine u poslednjih nekoliko meseci na kojima sam popisao sve nosioce kriminalnih i koruptivnih aktivnosti u okviru političke mafije na vlasti”.

Ovako Boško Obradović, lider Dveri, odgovara na pitanje da li on i njegova porodica poštuju propisane mere Vlade Srbije, uključujući i policijski čas, u borbi sa korona virusom.

Mislite li da su građani neposlušni i nedisciplinovani kako tvrdi vlast?

- Vlast nema više pravo ništa da tvrdi jer su oni prvi bili neozbiljni i neodgovorni kada su ovaj virus nazvali najsmešnijim u istoriji, slabijim od sezonskog gripa, kreveljili se i mangupirali pozivajući narod na šoping u Milano. Setite se samo izjava da se virus ne prenosi na žene i decu, da se leči rakijom, da neće biti odloženi izbori niti zatvarane škole i ukidane sportske manifestacije. Ovoj vlasti se i pre svega ovoga ništa nije smelo verovati, a sada se tek više ništa neće verovati. Oni su završili karijeru. Čekamo da prođe vanredno stanje i da se to samo konstatuje njihovim ostavkama ili smenama.

Bez obzira na to, građani treba da slušaju savete zdravstvenih radnika i budu veoma odgovorni i disciplinovani prema sebi i drugima. Bolje je malo se pritrpeti nego da imamo velike posledice po zdravlje stanovništva. To, naravno, ne znači da neko može da krši Ustav, ukida Narodnu skupštinu, protivustavno uvodi vanredno stanje, ugrožava ljudska prava ili uživa u vežbanju novih oblika totalitarizma.

Slažete li se da predlogom Dragana Đilasa i Nikole Jovanovića da se starijim od 65 godina omogući šetnja, uprkos stavu stručnjaka da su oni najugroženiji?

– Nisam stručan za to i ne želim da glumim stručnjaka za sve. Nije mi jasno zašto je penzionerima dato da njih 1.700.000 izađu do prodavnice na tri sata u isto vreme nedeljom od 4 do 7, a zatvorene su pijace na otvorenom i zabranjuju im se šetnje ili da izvedu kućne ljubimce nakratko? Zar nije veća opasnost da tako ogroman broj njih izađe u kratko vreme na isto mesto i to u zatvorenom?

Opozicija poziva da se slušaju stručnjaci, a kada oni nešto kažu, onda se nalaze načini da se te mere zaobiđu, poput ove šetnje od sat vremena. Zato postaje nejasno jel situacija ozbiljna, kako tvrdi opozicija da je upozoravala dok se vlast smejala virusu, ili je situacija takva da je moguće zaobilaženje preporuka lekara?

– Nema i ne sme biti zaobilaženja i nepoštovanja odluka i uputstava koje daje struka. Problem je u tome što se u pitanja struke meša neozbiljna i neodgovorna vlast koja daje kontradiktorne izjave, donosi protivurečne odluke, prenemaže se, histeriše i diže paniku, sve vreme ne prekidajući predizbornu kampanju. Sada svi na ovim gorkim i opasnim primerima vidimo koliko je važno da imamo normalnu vlast.

Verujete li u lapsus doktorke Kisić Tepavčević o prvom zaraženom u Srbiji?

– To nije bio nikakav lapsus, već neplanirano iznošenje istine o tome da su već 1. marta znali za prvog obolelog, 3. marta za drugog, a da su 4. marta raspisali izbore i potom 10 dana skupljali potpise stotina hiljada ljudi u zatvorenom prostoru za izborne liste vlasti i svoje ljude u lažnoj opoziciji uprkos širenju nove zarazne bolesti. Pošto bi za to neko morao krivično da odgovara zbog ugrožavanja opšte sigurnosti i zdravlja građana – sada se po svaku cenu to pokušava zataškati i proglasiti lapsusom. Neće proći!

Šta mislite o napravljenoj bolnici na Sajmu?

– Nema sumnje da nam nedostaje mnogo više testiranja, da potom treba izolovati zaražene i tako preseći lanac prenošenja virusa, kao što je ključno ne dozvoliti preopterećenje i pucanje zdravstvenog sistema. Koji su najbolji načini za to treba da nam kaže struka a ne politika.

Smatrate da je vlada definitivno pala na ispitu i zato predlažete da se po okončanju vanrednog stanja formira prelazna vlada stručnjaka. Koji koraci bi vodili do te vlade i šta vas navodi da verujete u takvu mogućnost?

– To je apsolutno jedini način da se posle svega vrati poverenje građana u državni aparat i normalizuje politički život u Srbiji. Prvi korak je ostavka aktuelne Vlade Srbije na čelu sa Anom Brnabić, a onda bi usledio izbor nove, prelazne vlade stručnjaka u Narodnoj skupštini na sednici na kojoj bi bilo ukinuto vanredno stanje, uz podršku svih političkih opcija. U ovoj vladi ne bi bio niko od lidera vlasti i opozicije. Dva su glavna zadatka ove tehničke vlade: 1. saniranje ekonomskih posledica pandemije i intenzivna podrška domaćoj privredi i poljoprivredi, i 2. oslobođenje medija i pripreme za slobodne i poštene izbore na svim nivoima. Ne vidim drugu mogućnost posle svega. Da li bilo ko može da veruje u to da državu i dalje vode Brnabić, Lončar, Vulin, Šarčević, Nebojša Stefanović…

Kako tumačite to što se ne čuje da je Rusija ikako pomogla u ovoj situaciji? Šta je sa srpsko-ruskim humanitarnim centrom u Nišu?

– U našim medijima se čuje samo ono što odgovara onima koji ih kontrolišu. Svima koji su pomogli, uključujući i Rusiju, treba biti zahvalan na pomoći.

Verujem da Vam je bilo mučno da gledate snimke naših državljana po raznim aerodromima bez bilo kakvog smeštaja, slušate predsednika države da je najveća greška što ih je pustio da uđu… Ako osuđujete takvo Vučićevo ponašanje, kako možete da opravdavate svoj antimigrantski stav?

– Ovo je prvi put da nam je neko iz medija dao priliku da objasnimo svoj stav o migrantskoj krizi. Mi nismo protiv migranata – mi smo protiv migrantske politike naše vlasti, a to je velika razlika. Svakome čoveku u nevolji koji beži sa ratom zahvaćenih područja treba pomoći, a posebno porodicama sa decom, ženama i starima. Međutim, moramo sprečiti protivzakoniti ulazak ilegalnih migranata na našu teritoriju jer je to krivično delo. Izuzev nas, sve druge zemlje na balkanskoj ruti potpuno su zatvorile svoje granice. Svakom migrantu za koga postoji garancija zemlje u koju je pošao da će ga primiti treba omogućiti prolaz da stigne do željene destinacije.

Nema mesta poređenju naših državljana koji žele da se vrate u zemlju sa migrantima. Vučićeva misao da nije trebalo pustiti naše državljane iz inostranstva da uđu u svoju otadžbinu je najsramnija izjava godine. Šta je problem? To što se sistem loše organizovao da ih prihvati? To što oni nisu za vlast? To što će zajedno sa nama masovno izaći na ulice na proteste protiv vlasti posle završetka vanrednog stanja? Pravo pitanje je zapravo zašto su otišli.

Kakva je situacija u Čačku i kako Dveri pomažu građanima?

– Čačak spada u gradove koji su među prvima pogođeni novom zaraznom bolešću. Nažalost, i nekoliko mojih bliskih prijatelja su se razboleli i nalaze se na bolničkom lečenju. Želim im svima brz oporavak.

Predsednik gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri i odbornik u skupštini grada Čačka Dragan Ćendić je jedan od komandira civilne zaštite i angažovan je na pomoći ugroženom stanovništvu i dezinfekciji javnih ustanova. Svi mi ostali stavili smo se pod njegovu komandu i spremni smo da se uključimo kao volonteri za svešto je potrebno.

Pročitajte OVDE zašto preti zatvor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA