Najnovije

ERDOGANOVI SLEDBENICI GINU KAO GLINENI GOLUBOVI: Ako im Sirija nije bila grob, jedna druga zemlja to sigurno jeste!

Sirijski militanti podržani od Turske predvodili su bitku za libijski glavni grad Tripoli, otkako su prvi put stigli u severnoafričku državu krajem decembra 2019. godine.

Ilustracija (Foto: tccb.gov.tr)

U stvari, pre kraja marta, sirijski militanti izgubili su 150 boraca u svojoj nameri da spreče Libijsku nacionalnu armiju (LNA) da osvoji gradove Tripoli i Misratu.

Međutim, situacija se drastično promenila tokom poslednje nedelje, jer izvori LNA izveštavaju o smrti desetina sirijskih militanata, uključujući terenske komandante iz grupacija Slobodne sirijske vojske (FSA).

Gubici su, kako se izveštava, bili toliko poražavajući da je turska vlada podržala nameru Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) da odustane od kontranapada oko Tripolija, iako LNA osvaja nova područja u blizini glavnog grada.

Situacija se pogoršala za sirijske militante i njihove saveznike u GNA, jer je LNA sada na udaljenosti od svega nekoliko kilometara od zauzimanja čitave libijsko-tuniške granice, što će nesumnjivo biti veliki udarac vladi sa sedištem u Tripoliju.

Iako se Turska zavetovala da će pomoći snagama GNA u Libiji, njihova pojačanja iz Sirije pokazala su se nepouzdanim, a stižu i izveštaji da je nekoliko boraca napustilo severnoafričku državu u potrazi za azilom.

Dok se LNA priprema za zauzimanje poslednjih tačaka GNA duž tuniške granice, turska vojska će verovatno morati da pojača pomoć vladi u Tripoliju, jer je situacija postala kritična.

Ako ne donese 2 ključna zakona, Ukrajina neće dobiti pomoć MMF za borbu protiv virusa. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA