Najnovije

HAOS MEĐU ŠIPTARIMA U PRIŠTINI: Tači hoće novu vladu, a Kurti nove izbore!

Kosovski predsednik Hašim Tači počeće ove nedelje konsultacije sa parlamentarnim strankama i pokušaće da formira novu vladu.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Samoopredeljenje, kao pobednik izbora održanih 6. oktobra prošle godine, saopštilo je da neće prihvatiti još jedan mandat.

Prema tumačenjima pojedinih pravnika, predsednik neće moći da da mandat nekoj drugoj stranci ukoliko stranka koja je osvojila najviše glasova na izborima ne predloži ime iz svojih redova ili se izričito ne odrekne prava da to učini.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je Tačiju da razmisli o datumu izbora pre nego što predloži novi mandat za sastav vlade.

U izjavi na društvenim mrežama, Kurti je rekao da je najvažniji član 82.2 Ustava Kosova koji predviđa da predsednik Kosova raspušta skupštinu nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi.

On smatra, da u ovom slučaju ne bi trebalo primenjivati član 95. u kom je predviđeno da ukoliko premijer podnese ostavku ili iz nekih drugih razloga njegovo mesto ostane upražnjeno, skupština daje mandat novom kandidatu za formiranje vlade.

Prema Kurtiju, postoji suštinska razlika između situacije kada premijer podnese ostavku i kada parlament glasa o nepoverenju vladi.

Prethodnih dana izneto je više različitih tumačenja novonastale političke situacije u Prištini. Deo pravnih stručnjaka tvrdi da parlamentarne stranke mogu da formiraju novu vladu u kojoj neće biti Samoopredeljenje, dok pojedini smatraju da to po ustavu nije predviđeno.

Pročitajte OVDE zašto predsedniku Srbije preti zatvor.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA