Najnovije

OVO SE DEŠAVA PO PRVI PUT U ISTORIJI! Rusija odlazi korak dalje: Na ovaj način će Putin modernizovati podmornice!

Rusko Ministarstvo odbrane završava prvu fazu modernizacije infrastrukture za zasnivanje podmorničkih snaga.

Ruska podmornica (Foto: mil.ru)

Po prvi put u modernoj istoriji ruske podmornice će dobiti zaštićene baze i svu potrebnu opremu.

U prvoj fazi uništeni su infrastrukturni objekti na tlu, zaštitna skloništa i stambeni prostori. NJihova gradnja u Gadžievu i Zaozersku, Murmansk regionu, kao i u Viličinsk na Kamčatki, već je započeta, rekli su za "Istvestija" neimenovani izvori ruske mornarice.

Da bi savremene podmornice u Rusiji pravilno funkcionisale i što je duže moguće, potrebni su odgovarajući prizemni objekti kako bi mogli pristati.

Trebalo bi da postoje arsenali za skladištenje raketnog i minsko-torpednog oružja, kao i posebni stubovi i dizalice za utovar balističkih raketa. Stoga, kada je 2012. godine pokrenut program izgradnje objekata za okeansku flotu, komanda mornarice i ministarstvo odbrane krenuli su putem primarnog razvoja sistema bazanja, tako da je kasnije bilo puno prostora za skladištenje ratnih brodova i podmornica.

Trenutno Rusija ima četiri programa izgradnje podmornice.

Prva je stvaranje 14 projekata nuklearnih podmornica balističke rakete klase 955A Borej. Dva takva - Knez Vladimir i Knez Oleg, biće isporučeni ruskoj mornarici 2020. godine.

Drugi program je izgradnja nuklearnih krstarećih podmornica klase 885 i 885M Jasen. Ove podmornice četvrte generacije naoružane su širokim dometom raketnog i torpednog oružja, uključujući rakete Kalibar.

Treći program je za izgradnju projekta 677 dizel-električnih udarnih podmornica klase Lada.

I poslednji, četvrti, namenjen je izgradnji 636,6 Kilo klase dizel-električnih udarnih podmornica.

U prošlosti situacija nije bila ista, izjavio je istoričar Ratne mornarice Rusije i SSSR-a Dmitrij Boltenkov.

Moram priznati da je u sovjetskim vremenima postojala snažna pristranost prema izgradnji mornaričke flote na štetu stvaranja infrastrukture bazenskog sistema.

Kao rezultat toga, brodovi su stajali a njihovi sistemi su zastareli. Kratka istorija servisa podmornica Projekat 705 postala je karakteristična.

Ovo su bile najbrže podmornice u istoriji svetske flote. Mali, dobro naoružani i visoko automatizovani brodovi postali su senzacija u 1970-im i 1980-ima. Ali njihov temelj je bio reaktor za tečni metalni rashladni fluid. Nažalost, problemi sa održavanjem takvih reaktora na obali doveli su do vrlo kratkog korišćenja ovog čuda od domaće brodogradnje.

Opšta nerazvijenost obalnog sistema pristajanja dovela je do masovnog povlačenja iz flote devedesetih velikog broja brodova i podmornica koje bi mogle poslužiti u naše vreme."

Tako je izgleda da je ruska mornarica naučila svoje lekcije i razvila punopravni sistem za obezbeđivanje i podršku svojih podmornica i ratnih brodova, pre nego što je čak imala punu flotu savremenih plovila.

Značajni napredak postignut je u sirijskoj luci Tartus, po Boltenkovim rečima:

"Ako su se ranije “četvoro ljudi i pas” brinuli o ovom provincijskom vojnom objektu, sada je to punopravna mornarička baza na kojoj mogu da budu smeštene i atomske i nuklearne podmornice."

Takođe je sagrađeno i za posade podmornica na poluostrvima Kola i Kamčatka.

Da bi se zaštitili ovi objekti, razvijeni su i višeslojni odbrambeni sistemi. Svaku bazu podmornice čuva odred.

Sama mesta pokrivena su raketnim pukovima protiv-vazduhoplovne odbrane sa sistemima odbrane S-400 i Pancir S-1.

Pitanja obuke i prekvalifikacije posada podmornice pomno prate pažnju komande mornarice. Posade imaju brodove ogromne, moglo bi se reći i planetarne snage, i kao takvi moraju proći kvalitetnu obuku.

Gde su ušle ruske trupe saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA