Najnovije

ALARMANTNO STANJE U SRBIJI: Broj uhapšenih i osuđenih veći nego broj testiranih građana na koronu!

Savez za Srbiju (SZS) upozorio je na "alarmantno stanje velikog broja uhapšenih i osuđenih građana bez adekvatne odbrane, u simuliranim suđenjima za vreme vanrednog stanja" zatražio "puno poštovanje Ustav Srbije", ukazujući da se "neka od tih suđenja, bez bilo kakvog pravnog osnova, odvijaju se preko Skajpa".

Policija patrolira Beogradom tokom policijskog časa (Foto: Jutjub)

“Broj ljudi koji je osuđen, ili se nalazi u pritvoru više je rezultat haotičnog stanja u obaveštavanju građana nego namere građana da krše naredbe tokom vanrednog stanja”, naglašeno je u saopštenju SZS.

Uz ocenu kako "nije normalno da je broj uhapšenih i osuđenih veći nego broj testiranih građana", SZS navodi kako se "stiče utisak da se pravac borbe protiv korona virusa odvija preko prekih sudova".

“Pored neadekvatnog obaveštavanja zbunjujuće je i to što obaveze građana, na neprimeren i nepotpun način, saopštava predsednik Republike, iako za to nije nadležan”, ističe SZS.

Navodeći da "predsednik Republike i predstavnici Vlade daju izjave kakve kazne treba da budu za navodne počinioce krivičnih dela, što je nedopustivo", SZS ukazuje i da "zabrinjava činjenica olakog određivanja pritvora, kao u slučaju Jovane Popović, iz Kikinde koja se nalazi u pritvoru u Zabeli i Ivane Berić iz Sombora, od kojih ni jedna nije bila obaveštena o obaveznoj samoizolaciji".

Ističući da sličnih primera ima "na stotine", SZS upozorava da je "dominacija izvršne vlasti nad pravosuđem nedopustiva, posebno u okolnostima vanrednog stanja".

"Zahtevamo puno poštovanje Ustava Srbije u pogledu nezavisnosti sudske, u odnosu na izvršnu vlast, što znači da sudije i tužioci treba da se oslobode pritiska pojedinaca iz izvršne vlasti. To znači da suđenja po hitnom postupku, preko skajpa u uslovima vanrednog stanja, uz zadate 'parametre' od strane izvršne vlasti, ne zadovoljavaju standarde nezavisnog sudstva, a pogotovu poštenog suđenja", ističe u saopptenju SZS.

Navodi se, takođe da "sudovi moraju odlučivati uz uzimanje u obzir prava okrivljenih, mogućnosti angažovanja sopstvenog advokata i uz dostupnost svih dokaza koje predočavaju okrivljeni".

Ako studenti "ne mogu polagati ispite preko skajpa, nemoguće je da se na taj način realizuju suđenja, na kojima se izriču maksimalne kazne", ističe SZS.

“U postojećem sistemu vanrednog stanja, navodi se u saopštenju, građani nisu adekvatno upoznati sa pravnim normama, a pogotovo oni koji su u zemlju ovih dana došli iz inostranstva, a na granici nisu dobili pisano obaveštenje o obaveznim merama karantina, njegovom trajanju i sankcijama za njegovo kršenje.

Tokom vanrednog stanja Ustavom je zabranjeno ograničavanje prava na pravično suđenje odlukama izvršne vlasti”, naglašava u saopštenju Savez za Srbiju.

Pročitajte OVDE šta je rekla struka o tome zašto predsednik Srbije Aleksandar Vučić izaziva paniku kod građana.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA