Najnovije

Foreign Policy: Koronavirus je najveći obaveštajni neuspeh u istoriji SAD

Prošlog septembra sam se sreo sa potpredsednikom za rizike kompanije „Fortune 100“ u Vašingtonu, DC, postavio sam direktoru - koji je prethodno imao dugu karijeru obaveštajnog analitičara - pitanje koje biste postavili bilo kom službeniku za rizike: „Šta vas najviše brine?"

Tramp (Foto: flickr. com)

Piše: Mikah Zenko

Bez pauze, ova osoba je odgovorila: „Visoko zarazan virus koji počinje negde u Kini i brzo se širi.“

Ovaj potpredsednik, čija kompanija ima kancelarije širom Istočne Azije, objasnio je preventivne korake za ublažavanje koje je kompanija naknadno usvojila u cilju suzbijanja ove potencijalne pretnje.

Otkad je priča o koronavirusu obuzela svet, često sam razmišljao o pretpostavljenoj računici ove osobe.

Većini vođa nedostaje disciplina da vrše rutinsko skeniranje horizonta zasnovano na riziku, a manji broj njih još uvek razvija neophodne planove za vanredne situacije. Još je ređi lider koji ima predviđanja koja mu omogućavaju da pravilno identifikuje gornju pretnju dovoljno daleko unapred i da razvije i primeni te planove.

Dovoljno je reći da je Trampova administracija kumulativno zatajila i da zato nije ozbiljno shvatila kako konkretna, ponovljena upozorenja obaveštajne zajednice o izbijanju koronavirusa, tako i potrebne snažne inicijative za reagovanje na nivou države, srazmerno predviđenom.

Samo savezna vlada ima resurse i ovlaštenja da vodi relevantne javne i privatne aktere da se suoče sa predvidivim štetama koje virus predstavlja. Nažalost, Trampovi zvaničnici su doneli niz procena (minimizirajući opasnosti od COVID-19) i odluka (odbijajući postupanje po nuždi) koje su Amerikance bespotrebno učinile daleko nesigurnijima.

Ukratko, Trampova administracija jačala je katastrofalno strateško iznenađenje za američki narod. Ali, za razliku od prošlih strateških iznenađenja - Perl Harbur, iranska revolucija 1979. godine, ili naročito 9/11 - nastala je neviđenom ravnodušnošću, čak i namernom nepažnjom.

Dok se, na primer, u izveštaju Komisije za 11. septembar krivi Al Kaida za napade na administraciju predsednika Ronalda Regana preko DŽordža V. Buša, kriza koronavirusa koja se razvija bila je isključiva odgovornost sadašnje Bele kuće.

Poglavlje 8 izveštaja Komisije za 11. septembar ima naslov „Sistem je treptao crveno“. Citat je stigao od bivšeg direktora CIA-e DŽordža Teneta, koji je leto 2001., okarakterisao tako kad su brojni izveštaji obavještajne zajednice ukazivali na skorašnji vazduhoplovni teroristički napad unutar Sjedinjenih Država.

Uprkos upozorenjima i besnim naporima nekih zvaničnika za borbu protiv terorizma, Komisija 11. septembra utvrdila je da „vidimo malo dokaza da je napredovanje zavere bilo poremećeno bilo kojom vladinom akcijom. ... Vreme je isteklo».

Prošle nedelje, Vašington Post izvestio je o stalnim upozorenjima o koronavirusu koja je obaveštajna zajednica predstavljala Beloj kući u januaru i februaru. Ova upozorenja malo su uticala na visoke funkcionere administracije, na koje je nesumnjivo uticalo stalno ruganje virusu predsednika Donalda Trampa, koje je on započeo 22. januara: „Mi ga imamo pod potpunom kontrolom. To je jedna osoba iz Kine, i mi to imamo pod kontrolom. Biće sve u redu. "

Zbog koronavirusa u Ukrajini može izbiti građanski rat! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA