Najnovije

UGLEDNI PROFESORI TRAŽE: Hitno formirati vladu državnog spasa! Vučićeva zloupotreba položaja dostigla nezapamćen nivo

Naučni savetnik u Institutu za fiziku Slobodan Prvanović i profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić ocenili su da su vlasti u Srbiji u situaciji izazvanoj korona virusom pokazale neodgovornost i nekompetentnost i da je neophodno gormiranje vlade građanskog ili državnog spasa.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

U dopisu medijima navodi se da je vlast prvo ubeđivala građane u bezopasnost korona virusa, organizovala zbor radnika u Krušiku i masovna okupljanja građana prilikom prikupljanja potpisa podrške listama, a da je pristup virusu promenila kada je saznala da joj "opada rejting".

"Tretirajući epidemiološku situaciju isključivo kao pogodan teren za političku propagandu garnitura na vlasti je uvodila mere sprečavanja širenja zaraze kalkulantski, pre svega vodeći računa o svojoj političkoj popularnosti", navodi se u dopisu.

Ističe se i da vlast nije blagovremeno napravila republičke rezerve zaštitnih i dezinfekcionih sredstava i da je veliki broj građana ostao uskraćen za mogućnost adekvatne zaštite od zaraze.

Kako se dodaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi svaku priliku za ličnu promociju i političku propagandu "ostavljajući građane uskraćenim za kompetentna mišljenja stručnjaka".

"Ni parlament ni Vlada ne predstavljaju nikakve organe vlasti u državi, a zloupotreba položaja od strane predsednika je dostigla nezapamćen nivo", ocenjuje se u saopštenju.

Ocenjuje se i da će Srbija posle epidemiološke krize biti u nepovoljnoj situaciji, a da umesto angažovanja najvećih stručnjaka koji bi osmislili mere ekonomije, vlast zloupotrebljava situaciju i na ekonomskom planu u cilju "predizbornog dodvoravanja građanima, a radi podizanja urušenog rejtinga".

Kako se naglašava, vladu građanskog i državnog spasa zato treba hitno formirati.

Ta vlada bi donosila mere "blagovremeno i savesno", radila bi na sprečavanju propasti ekonomije Srbije, pripremala plan za dugoročno delovanje, sredstva bi bila racionalno planirana, vlada bi osnažila institucije, vratila slobodu medijima i pripremala fer uslove za slobodne izbore.

Pročitajte OVDE zašto Hašimu Tačiju preti višegodišnja robija.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA