Najnovije

HAŠKI TRIBUNAL NEMA VEZE SA PRAVOM I PRAVDOM! Nastavlja da ubija Srbe! Neće da pusti na slobodu one koji su odslužili 2/3 kazne!

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus odbio je da pusti na prevremenu slobodu šestoricu osuđenih Srba koji su odslužili više od dve trećine kazne.

Haški tribunal (Foto: icty.org)

Uslov za prevremeno puštanje na slobodu ispunili su Radoslav Brđanin, Nebojša Pavković, Sreten Lukić, Vlastimir Đorđević, Radislav Krstić i Radivoje Miletić. Čak su i države u čijim zatvorima oni borave dale povoljna mišljenja, priznale su njihovu resocijalizaciju i predložile Hagu da budu pušteni, ali je Ađijus ove predloge odbio.

U obrazloženju svog stava u slučaju Radoslava Brđanina, koji je odslužio 20 od 30 godina robije, Ađijus je objasnio da Brđanin ne može da bude oslobođen 'zbog ozbiljnosti zločina i jer nije pokazao da se dovoljno rehabilitovao'!?!

Komentarišući ovakvo ponašanje haškog suda, poznati advokat Toma Fila kaže da je to u najmanju ruku bezobrazluk.

- Kada su osuđenicima u Hagu izricane kazne, svaki sudija je imao na umu da će im jedna trećina biti oproštena, pa su zato određivali strože kazne. Na primer, ako je sudija nekom hteo da odredi kaznu od 10 godina, on je davao 15, jer je znao da će posle odležanih dve trećine kazne biti pušteni na slobodu - objašnjava Fila, dodajući da Ađijus zloupotrebljava svoj položaj:

- Pošto su još samo Srbi ostali u zatvorima, odjednom se insistira na odsluženju celokupne kazne. Predsednik Ađijus ne uvažava ni pozitivna mišljenja država u kojima osuđeni Srbi služe kazne. To su sve ljudi u godinama i ako se bude insistiralo na ovom principu, oni će pomreti u zatvorima... - upozorava Fila.

Očigledno je da samo Srbe ne puštaju na prevremenu slobodu, kako je inače predviđeno haškim pravilima. To više nije Ađijusovo diskreciono pravo, već klasična zloupotreba položaja, kaže Branko Lukić, advokat.

Helikopter Mi-35 – veliko pojačanje za Vojsku Srbije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA