Najnovije

Srpska i američka zastava vijorile se u Pentagonu! Ovo je razlog!

Bivši vojni ataše u ambasadi SAD u Beogradu i predsednik fondacije "Misija Halijard" DŽon Kapelo ocenio je kao veoma značajnu posetu predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu, uz konstataciju da se odnosi između Srbije i SAD razvijaju u pozitivnom smeru i naglasio da kada je reč o kosovskom problemu da je američki stav jasan - prihvatiće ono što se obe strane dogovore. 

Pentagon (Foto: Jutjub)

- U SAD postoji razumevanje, ne samo u administraciji, već i u Stejt departmentu i odbranbenom sektoru o tome da je intenziviranje dijaloga sa Srbijom veoma važno - ističe Kapelo.

On navodi da zvaničnici obe zemlje razgovaraju o rešavanju kosovskog pitanja i da je to pitanje važno za budućnost Srbije. 

- Mislim da je stav SAD jasan a to je da mi želimo da radimo na onome što se obe strane dogovore i prihvate. Važna poruka je da je vreme za obe strane da sednu i razgovaraju bez preduslova o budućnosti Kosova i Srbije - objašnjava on. 

Ocenjuje da će rešenje kosovskog problema dramatično promeniti ulogu Srbije u pozitivnom smislu i dodaje da je to važno i za Srbiju i za evroatlantski prostor. 

Upitan kako komentariše Vučićevu posetu Pentagonu, Kapelo kaže sa zadovoljstvom da je to prvi put nakon mnogo godina da jedan predsednik Srbije poseti Pentagon. 

- Za mene, kao bivšeg vojnog atašea bilo važno da vidim kako se zajedno vijore srpska i američka zastava u Pentagonu - kazao je Kapelo. 

Govoreći o percepciji Srbije u američkoj javnosti Kapelo kaže da nažalost mnogi ljudi u SAD vide odnose sa Srbijom kroz prizmu devedesetih. Ali, dodaje on, to je slučaj na obe strane. 

- Ispričati priču o Srbiji u SAD nije lako, ne zato što je Srbija loše mesto, već zato što je SAD zemlja sa 350 miliona stanovnika. To je ono što naša fondacija pokušava da uradi kroz diskusiju o našim istorijskim vezama - kaže Kapelo.

On podseća da je Srbija bila na pravoj strani tokom dva svetska rata.

- Malo je zemalja u regionu koje mogu to da kažu. Srbija je bila na strani saveznika u oba rata. Srbija je imala velika stradanja, a istovremeno Srbi su bili veoma dobri savezici i cenjeni su zbog toga. To je prava priroda naših odnosa. To je priča koju treba da nastavimo da prepričavamo - poručuje Kapelo. 

Komentarišući najavu bivšeg američkog ambasadora Kajla Skata da će razgovarati sa produkcijskom kućom Paramount o snimanju filma o spašavanju američkih pilota u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, Kapelo kaže da oni rade na brojnim dokumentarcima kako bi se ta priča ispričala. 

- Takođe razgovaramo i o tome kako da napravimo bolji film o spašavanju američkih pilota u Srbiji. Bez obzira koja će biti produkcijska kuća, reč je o veoma važnoj priči o našim odnosima - zaključio je Kapelo.

"Spajk", "hermes" i "heron" uskoro stižu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA