Najnovije

Trgovina Singapura i Kine ostaje jaka uprkos izbijanju KOVID-19, tvrdi poslovni lider

"Uvereni smo da će kineska ekonomija odskočiti nakon što se stanje javnog zdravlja stabilizuje," rekao je predsednik Singapurske poslovne federacije.

Član medicinskog osoblja meri telesnu temperaturu devojčice na aerodromu Čangi u Singapuru, 5. februara 2020. (Foto: Then Chih Wey/Xinhua)

"Uvereni smo da će kineska ekonomija odskočiti nakon što se stanje javnog zdravlja stabilizuje," rekao je predsednik Singapurske poslovne federacije.

Trgovinski odnosi Singapura i Kine ostaće snažni i čvrsti uprkos epidemiji KOVID-19, izjavio je predsedavajući Singapurske poslovne federacije (SBF) Teo Siong Seng.

Kako se ove godine obeležava 30-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Singapura i Kine, „poslovne zajednice u obe zemlje uživaju u dugogodišnjem i obostrano korisnom odnosu koji se proteže izvan trgovine“, rekao je Teo u pisanom intervjuu za Sinhua.

Izbijanje KOVID-19 ne utiče na trgovinske odnose Singapura i Kine i "SBF je uveren da će naši trgovinski odnosi ostati snažni i robusni posle epidemije", rekao je, dodavši da je SBF optimističan u pogledu budućnosti kineske ekonomije, budući da je Kina i dalje glavni pokretač globalnog rasta doprinoseći 30 odsto globalnom ekonomskom rastu u 2019. godini.

SBF je poslovna komora koja zagovara interese poslovne zajednice iz Singapura u oblastima trgovine, investicija i industrijskih odnosa. Predstavlja 27.200 kompanija, kao i ključne domaće i strane poslovne komore.

"Od epidemije KOVID-19 bili smo svedoci brzog aktiviranja njenih resursa u Kini za borbu protiv ove bolesti i drago nam je što možemo da poboljšamo stanje. Stoga smo uvereni da će kineska ekonomija odskočiti nakon što se stanje javnog zdravlja stabilizuje", rekao je Teo.

Kineska vlada pokrenula je širok spektar politika za podršku stalnom obnavljanju proizvodnje i suzbijanje uticaja KOVID-19, dodao je predsedavajući SBF.

Visoko je pohvalio takve mere Kine kao što su snižavanje kamatnih stopa, uspostavljanje posebnog mehanizma za ponovno kreditiranje i pružanje posebnih sredstava za ponovno kreditiranje preduzeća, koja su „blagovremena i ključna“ za pomoć u ublažavanju uticaja bolesti i na domaću i na globalnu ekonomiju.

Teo je rekao da će napori Kine u smanjenju poremećaja u lancu snabdevanja direktno rezultirati profitom u singapurskim kompanijama.

Podelio je mišljenje da međunarodna zajednica treba da sarađuje na uklanjanju pretnji od bolesti, jer nijedna država ne može da se izoluje od drugih zemalja u današnjem, veoma povezanom svetu.

Za države je obostrano korisno da rade zajedno, razmenjuju informacije i pružaju podršku kad god je to potrebno, posebno tokom ovog nestabilnog perioda, kako bi se globalna ekonomija mogla brzo stabilizovati i brzo obnoviti, naglasio je on.

Članovi osoblja kompanije za čišćenje Vuhan Langkin sprovode dezinfekciju na podzemnom parkingu zajednice u okrugu Vučang u Vuhanu, centralna kineska provincija Hubei, 5. marta 2020. godine. (Foto: Xinhua/Wang Yuguo)

"Ovo nije samo bitka za Kinu, već i svet", rekao je Teo.

U februaru je ministarstvo trgovine i industrije Singapura smanjilo prognozu rasta BDP-a gradske države za 2020. godinu na -0,5 do 1,5 procenata usred zabrinutosti zbog trenutnog izbijanja KOVID-19, rekavši da će Singapurski sektori orijentisani ka spolja, kao što su proizvodnja i trgovina na veliko. pod uticajem slabije prognoze rasta na nekoliko njegovih ključnih tržišta finalne potražnje, a kompanije u tim sektorima takođe bi mogle da budu pogođene poremećajima u lancu snabdevanja.

Singapurski indeks menadžera kupovine (PMI) opao je u februaru 1,6 bodova na 48,7, što je najveći mesečni pad od avgusta 2014., što ukazuje na to da je proizvodnja u zemlji uticala na prekid lanca snabdevanja izazvan epidemijom.

Prema Teu, Singapurska vlada je uvela mere podrške i inicijative kako bi se pomoglo preduzećima da se izbore sa trenutnom situacijom, a ako se epidemija pogorša, vlada će biti spremna da učini više.

Najnovije vesti o broju umrlih od Koronavirusa možete saznati OVDE.

Izvor: Sinhua


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA