Najnovije

MILO VIŠE NE KONTROLIŠE SVOJE GRANICE: EU graničari kao NATO vojnici ne odgovaraju za krivična dela u Crnoj Gori

Crnogorska Skupština je pre par dana usvojila sporazum sa Fronteksom o „zajedničkom“ angažmanu pri čuvanju crnogorskih granica. Ministar unutrašnjih poslova Nuhodžić je ovaj sporazum predstavio kao iskorak u očuvanju bezbednosti i priprema za talas migranata koji dolaze sa istoka.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Međutim, primećuje se da je ovaj ugovor rađen po istom modelu kao sa NATO alijansom, po kome se Crna Gora ne uključuje u svoje nadležnosti, a stranci koji budu službovali u Crnoj Gori ne odgovaraju za krivična dela.

Ističe se, između ostalog, definicija „šta su granice i šta čuvaju“ Fronteksovci. Jasno je vidljivo da oni čuvaju granice članica EU, nikako kandidata, pa samim tim lako je zaključiti da oni nisu tu zbog pomoći Crnoj Gori, nego su kontrolni elemenat na granici sa Hrvatskom kako bi zaustavili migrante u daljem kretanju ka zapadu.

Fronteks ovim sporazumom ne štiti niti Crnu Goru niti građane Crne Gore već isključivo interese EU koju nije briga o sprovođenju međunarodnog prava u punom kapacitetu kako to zvanično promovišu.

Iz priloženog dokumenta se vidi da se u Crnoj Gori o delovanju i delima Fronteksa pitaju njihovi direktori i nadređeni. Takođe, jasno je istaknuto da ti direktori određuju šta je krivično delo, pa samim tim ako procene da nešto to nije, onda Crna Gora ne sme da pokrene postupak protiv tog lica.

Podsetimo se slučaja kada je NATO vojnik u hotelu „Premijer“ u Podgorici vezao devojku i držao je vezanu u sobi, pozvao recepciju i tražio da je izbace.

Nezvanične informacije govore da je „sa vrha“ stigao zahtev da se sve zataška kako ne bi izbio međunarodni skandal. Takvi navodi imaju osnova, s obzirom da se ni policija, ni hotel , ali ni američka ambasada nisu zvanično oglašavali povodom ovog slučaja.

Na kraju, logično je pitanje – da li građani Crne Gore imaju bilo kakva prava u Crnoj Gori ili smo samo poslušna teritorija zapadnih zemalja?

Milova policija zabranila ulazak u Crnu Goru ostroškom monahu! Više o tome OVDE!

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA