Najnovije

LONČAR TVRDI: Garantujem da je Vučić poštovao procedure! Ako nije tako, ja ću da odletim kao ministar zdravlja (VIDEO)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da situacija u vezi sa koronavirusom zavisi od nas samih i da je to direktno proporcionalno našem ponašanju. 

Zlatibor Lončar (Foto: Jutjub)

Kako je dodao, ukoliko se ne budemo pridržavali mera, mnogo je veća verovatnoća da nam se sve to dogodi.

Ističe da je potrebno da slušamo preporuke lekara i strunjaka i da je odsutstvo kontakata jedini način koji je priznat u celom svetu.

Ministar je zamolio medije da se priča o osnovama, jer su sve drugo posledice neodgovornog ponašanja i nepridržavanja mera.

"Od prvog minuta se zalažem za prekid kontakata jer je to jedini način", naveo je Lončar i dodao da se u podacima vide posledice ponašanja ljudi.

Ističe da nije zadovoljan i da su životi ljudi važni i zato treba da se strpimo, da nemamo kontakte neko vreme, da bismo izašli iz cele priče.

"Apelujem na odgovornost koja će nas dovesti do pobede", poručio je ministar i dodao da je pozitivna energija važna za sve ljude koji su u bolnicama i za sve one koji se bore da njima pomognu.

Naveo je da ne bi sutra trebalo da krivimo nekog drugog ako se ne poslušaju preporuke lekara.

Koliko su bolnice popunjene 

Lončar je izneo i koliko se pacijenata leči u najopterećenijim bolnicama.

Na Kliničkom centru Srbije zajedno sa pulmologijom je 121 pacijent i oni su u ozbiljnom stanju. U Kliničkom centru Niš i KCV je po 134 pacijenta. U Kragujevcu je 68.

U bolnici Dragiša Mišović je 259, u Zemunu 340 a na Zvezdari 346.

Na beogradskom sajmu se nalazi 232 osobe, u hali Čair 279, na novosadskom sajmu 123 a na VMC su 64 pacijenta.

"Mi u ovim bolnicama imamo još malo prostora", rekao je Lončar i dodao da se pripremaju nove.

Istakao je da se priprema ortopedski institut na Banjici i da je danas odlučeno da će bolnica u Leskovcu primati Kovid pacijente. Te bolnice će dobiti svu neophodnu opremu.

Lončar kaže da se ogroman sistem prilagođava i da se vrši preraspodela ljudi. 

Ministar Lončar je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću jer je pomogao da se sačuva državno zdravstvo. Rekao je da je bilo mnogo pritisaka i uticaja da se u zdravstvo uvedu privatnici iz inostranstva.

Kao drugu stvar Lončar je naveo to što bez Vučićeve pomoći i veza sa predsednicima i drugima širom sveta, Srbija ne bi imala ovu opremu koju danas ima u dovoljnim količinama.

Lončar je rekao da Aleksandar Vučić jeste predsednik, ali da je i čovek i da mu je teko da trpi sve što se dešava, da se ide toliko daleko da mu se pominje dete i da pokušava to da se zloupotrebi.  

Naveo je da on, kao ministar, lično garantuje da su, posle oboljevanja Vučićevog sina, poštovane sve procedure i da je Vučić lično tražio da se prema njemu odnose kao prema svakom drugom građaninu Srbije. 

Dodaje da su apsolutno svi kontakti provereni i pozvao je sve da ne učestvuju u kampanji i apelovao na "minimum dostojanstva".

Pročitajte OVDE šta je Boško Obradović poručio Aleksandru Vučiću.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA