Najnovije

OPA BATO? “Poklon” od 300 milijardi eura za francuska preduzeća s kamatom 0%!?

Koronakriza otkriva mogućnosti na koje niko do sada nije smio ni pomisliti – osim Viktora Orbana, kojeg je sada nadmašio Makron. Francuska je odlučila izaći u susret svim francuskim preduzećima nudeći im 300 milijardi eura s kamatom 0%.

Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

U operaciju besplatnih (beskamatnih) kredita uključene su sve francuske banke. Sve se odvilo u nekoliko dana, besplatne kredite je već zatražilo gotovo 200.000 preduzeća. Banke pripremaju dosije za kredit, a država jamči.

Besplatne kredite mogu uzeti sva aktivna francuska poduzeća. Maksimalna suma novaca koju je moguće dobiti u obliku besplatnog kredita iznosi 25% prošlogodišnjeg prometa. Ako je preduzeće u 2019. godini imalo 1 milion eura prometa, danas može po hitnom postupku dobiti u obliku beskamatnog kredita 250.000 €.

Vreme pre nego se isplati prva rata kredite iznosi 12 meseci (grejs period), a nakon toga preduzeće odlučuje hoće li novac vratiti za 1 ili maksimalno 5 godina.

Francuske banke u ovom pothvatu nemaju profita, ali im država indirektno spašava klijente od stečaja. Predstavnici banaka mole svoje klijente za strpljenje, jer su pretrpane zahtevima koje moraju hitno tretirati.

Operacija “krediti sa kamatom 0%” presedan ili buduće pravilo?

Još od 1973. godine Francuska se odrekla direktnog finansiranja privrede. Te davne godine, francuske banke su preuzele kreditiranje pravnih i fizičkih lica, te države. Danas javni dug Francuske iznosi oko 2500 milijardi eura, od kojih su gotovo 1600 milijardi kamate.

Iako francuski mediji tvrde da se radi o evropskom presedanu, to nije potpuna istina. Pre nekoliko godina, na vrlo sličan način, mađarski predsednik Viktor Orban je finansirao mađarska poduzeća.

Radi se programu “Funding for Growthe Sheme, FGS”, kada su privatne banke od mađarske Centralne banke uzimale forinte s kamatama 0%, a nakon toga su imale obvezu kreditirati mala i srednja preduzeća s maksimalnom kamatom do 2,5%.

Programom FGS je ubrizgano 750 milijardi forinti, što je tada predstavljalo oko 2,6% BDP-a, a otvorena su vrata i za 2000 novih milijardi, što je predstavljalo oko 7% BDP-a.

Iz ovoga vidimo, kako je odluka Vlade Viktora Orbana 2013. godine, preko noći omogućila svež kapital za mala preduzeća s vrlo niskim kamatama koje su naplaćivale domaće banke.

Francuka-Mađarska-ko može bolje?

300 milijardi eura predstavlja nešto više od 12% BDP-a Republike Francuske. S kamatom 0% Francuska je napravila osetno smeliji korak od Mađarske, što je razumljivo zbog aktuelne situacije.

Svakih novih 15 dana karantina Francusku košta 1,5% BDP-a (37 milijardi eura). Prve projekcije govore da bi javni dug mogao porasti na 150% BDP-a na kraju 2020. godine.

Guverner Francuske srednje banke je izjavio sledeće “Nije vreme za štednju”.

Čekamo da se koronakriza završi kako bismo analizirali privredne posledice koje će zaoista biti katastrofalne. Danas je sve moguće, a još juče su nam govorili da nije.

Pročitajte OVDE   kakav nas to pakao tek očekuje.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA