Najnovije

DOKAZ DA SU PRVA EKONOMIJA SVETA! Zašto će se Kina od krize oporavljati brže od ostalih država?

U traženju najpogodnijih tržišta, investicijski fondovi se opet najviše okreću prema Kini koja prva izlazi iz krize s pandemijom. Kako broj slučajeva zaraze pada, tako i kineska ekonomija pokazuje znakove oporavka, a to privlači povećanu pažnju stranih investicijskih fondova.

Kina (Foto: Jutjub)

Prema pisanju CNBC-a, američki Pinebridge Investments, koji raspolože kapitalom od 101 milijardu dolara, se odlučio da se pojačano okrene kineskom tržištu, prenosi Seebiz.

"Kao rezultat KOVID-19, zapadno tržište je u velikom padu, dok u Kini veliki broj kompanija pokazuje znakove oporavka", ističe direktor Mihael Keli iz Pinebridgea i dodaje da će april doneti novi porast kineskog tržišta, dok zapadno tek počinje da tone.

UBS Asset Management ima podjednako mišljenje i pojačano ulaže u kinesko tržište kapitala, navodeći da su potrošnja uglja i prodaja nekretnina u Kini već sada na 90 odsto nivoa od pre krize, dok je i radna aktivnost sve veća. Oni ističu da je kinesko tržište kapitala većinom vezano za tehnologiju, a taj sektor je manje ranjiv na trenutnu krizu.

Goldman Saks se osvrće na reči kineskog predsednika koji je pustio snažne pozitivne signale, a za kineske mere ocenjuju da stimulišu domaću potrošnju, stabilizuju zaposlenost, trgovinu i finansijska tržišta. Najveće tržište Kine je postala Kina sama. Kao priliku za investiranje vide infrastrukturne projekte, prvenstveno u vezi sa razvojem i instalacijom 5G mreže.

U Nomuri veruju da će kineski juan postati možda i najvažnija valuta. Bank of China je iznela plan za stvaranje svoje digitalne valute, kao prva centralna banka koja će se odlučiti na taj potez.

Ali, da ne bi sve bilo bajno, analitičari i dalje ističu kineski pad izvoza zbog krize na globalnim tržištima, i geopolitičku krizu u odnosima SAD-a i Kine.

Ubijen bivši sirijski ministar u Idlibu! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA