Najnovije

IZ NARODNE BANKE SRBIJE PROČUJU: Nije reč o ograničenju nego o novoj mogućnosti! Ko može i koliko novca da podigne sa svog računa!

Više puta objašnjavano je najstarijim sugrađanima kako mogu da podignu penziju, ili novac sa računa i ko to može da uradi umesto njih. Pojašnjavamo zbog čega je iznos ograničen na 80.000 dinara. Viceguvernerka Dragana Stanić rekla je da nije reč o ograničenju nego o novoj mogućnosti. S obzirom da je reč o jednoj relaksiranijoj proceduri, bilo je potrebno da se uvede iz bezbednosnih razloga i određeni limit na iznos, istakla je Stanićeva.

Bankomat (Foto: Pixabay)

Narodna banka Srbije odlučila je da olakša isplate novca sa dinarskih i deviznih računa građanima životne dobi 65 i više godina tokom trajanja zabrane kretanja na javim mestima, tako što će, uz jednokratno ovlašćenje koje ne mora da bude overeno, moći da im se isplati u jednoj banci najviše do 80.000 dinara, kako bi se umanjio rizik od prevara.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku, viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić rekla je da nije reč o ograničenju već o tome da je sada licima starijim od 65 godina data nova mogućnost koju u redovnim okolnostima nema niko.

"Dakle, vi kada u redovnima okolnostima želite da ovlastite nekog da raspolaže sredstvima sa vašeg računa, vi ćete otići u banku sa tim licem i uz prisustvo službenika banke i ličnim dokumetima jednog i drugog lica dati ovašćenje tom licu za raspolaganje sredstvima sa vašeg računa ili ćete otići kod javnog beležnika i tamo uz overeno punomoćje ovlastiti to lice da može da podiže novac sa vašeg računa", rekla je Stanićeva.

Prema njenim rečima, sada je urađeno to da bi se građanima starijim od 65 godina omogućilo da na vrlo jednostavan način dođu do svog novca i raspolažu njime.

NBS je pre dva dana propisala instrukciju kojom je bankama naloženo da moraju tim licima omogućiti dva vrlo jednostavna postupka.

Prvi postupak je davanje jednokratnog ovlašćenja - ono je propisano kao prilog u samoj instrukciji.

Građani ne moraju da koriste taj obrazac, isto tako mogu da koriste obrazac koji je banka u tu svrhu pripremila, ali ne moraju ni taj obrazac ukoliko ne žele. Kaže da je to bilojedno od čestih pitanja.

"Treća i najčešća opcija mogu kod kuće svojeručno po uzoru na taj obrazac da sačine kod kuće ovlašćenja da navedu svoje lične podatke, koga ovlašćuju, do kog iznosa da podigne novčana sredstva i da na takav način sa čitko napisanim ovlašćenjem to lice dođe u banku sa ličnim dokumentima i samog ovlastioca i punomoćnika i da u banci podigne novac", kaže Stanićeva.

Smatra da je procedura vrlo jednostavna i samim tim nosi određene rizike. Kako bi se evetnualni rizik od mogućih zloupotreba sveo na minimum, pored penzije omogućeno je da se sa tekućih, deviznih, štednih računa podigne mesečno na ovaj način i do 80.000 dinara, objasnila je ona.

Viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić (Foto: Jutjub)

Nije reč o ograničenju već o novoj mogućnosti 

Nije reč o ograničenju nego o novoj mogućnosti, a s obzirom da je reč o jednoj relaksiranijoj proceduri, zbog toga je bilo potrebno da se uvede iz bezbednosnih razloga i određeni limit na iznos, ukazuje viceguvernerka.

Prema njenim rečima, vrlo važan prethodni korak je da korisnik pozove banku, da se opredeli da kaže - želim da novac podignem ili putem ovlašćenja ili putem dostave na kućnu adresu - banka nakon toga ima obavezu da pozove korisnika putem komunikacionog kanala, telefona koji je ostavljen kod nje prilikom otvaranja računa, da proveri da li je reč o tom licu i nakon toga banka kreće u dalje postupke. 

Govoreći o tome kako teče dostava na kućnu adresu, Stanićeva kaže da je u početku bilo malih nedoumica ali je vrlo brzo taj postupak ustanovljen i stvari se odbijaju nesmetano.

Govoreći o zamerkama klijenata, Stanićeva kaže da se banke neće oglušiti o instrukciju NBS.

Ističe da je bilo je pitanja koja su rešene ovom instrukcijom. "Prva instrukcija se odnosila samo na isplatu penzija, ovaj dodatni iznos do 80.000 dinara je nešto dodatno - i sva ta pitanja su rešena", rekla je Stanićeva. 

O reizdavanju kartica 

Viceguvernerka kaže da je rešeno i pitanje reizdavanja kartica, tako da sada i lica ispod 65 godina mogu po istoj ovoj proceduri da dobiju novu karticu.

"Ukoliko banka lice ne pozove, ne dostavi mu na kućnu adresu putem preporučene pošiljke reizdatu karticu, ona je u obavezi da pozove korisnika i da ga pita da li želi da mu se kartica dostavi na kućnu adresu putem pošiljke ili će nekog da ovlasti da dođe u banku i uzme karticu i pin", rekla je viceguvernerka.

Kod reizdavanja, ovaj postupak se odnosi i na lica ispod 65 godina, napominje Stanićeva i dodaje da ta lica ne moraju da izađu iz kuće ukoliko žele da neko to obavi umesto njih a može da im se dostavi i na kuću.

"Iznos od 80.000 dinara se nikako ne odnosi na podizanje novca sa bankomata", zaključila je Stanićeva.

Šta će se dešavati sa evrom i koje grane privrede će biti manje pogođene saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA