Najnovije

POČINJE VOJNA OPERACIJA EU: Sve napore će da ulože da spreče Tursku u svojim ratnohuškačkim namerama (FOTO/VIDEO)

EU je 31. marta pokrenula svoju vojnu operaciju CSDP (Zajednička bezbednosna i odbrambena politika) na Sredozemlju, pod nazivom Operacija EUNAVFOR MED IRINI, a njen je cilj da primeni UN embargo na isporuku oružja Libiji.

Brod (Foto: Pixabay)

„Samo politička rešenja i potpuno poštovanje embarga na oružje UN-a doneće rešenje za libijsku krizu. Ali diplomatija ne može uspeti ako nije podržana akcijom. Ova operacija biće od suštinskog značaja i dati jasan doprinos promociji mira u našem neposrednom susedstvu trajnim primirjem “, rekao je Žosep Borel, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku i predsednik Saveta.

Za promociju operacije postoji i snimak:

 

Kao što je gore pomenuto, osnovni zadatak je primena UN-ovog embarga na oružje korišćenjem vazdušnih, satelitskih i pomorskih sredstava.

Misija će naročito moći da izvrši inspekciju plovila na otvorenom moru kraj obala Libije za koje se sumnja da nose oružje ili sličan materijal do i iz Libije u skladu sa Rezolucijom 2292 (2016) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

NJeni sekundarni zadaci su sledeći: da prati i prikuplja informacije o nezakonitom izvozu nafte, sirove nafte i rafiniranih naftnih derivata iz Libije, da doprinose izgradnji kapaciteta i obuci libijske obalske straže i mornarice za obavljanje zakonitih zadataka na moru, da doprinose poremećaju poslovnog modela mreža krijumčarenja i trgovine ljudima kroz prikupljanje informacija i patroliranje avionima.

IRINI će predvoditi kontraadmiral Fabio Agostini kao komandant EU operacije, a njeno sedište će biti smešteno u Rimu, Italiji.

Planirano je da to traje godinu dana, do 31. marta 2021. godine.

Turski državni ured Anadolu Agenci izvestio je da postoje kritike operacije.

"EU se takođe kritikuje da samo patrolira Mediteranom kako bi sprečila isporuke oružja u Libiju, dok je libijski vojskovođa Kalifa Haftar, prema različitim izveštajima, nastavio da prima oružje preko kopnene granice Libije."

"IRINI je deo rešenja, a ne samo rešenje", odgovorio je Borel na pitanja novinara.

Posebno, Turska opskrbljuje Vladu nacionalnog sporazuma (GNA), militante koje je angažovala, turske oružane snage, kao i razne borce koje je uvela u Libiju prvenstveno morem. Dakle, bilo bi nepošteno kada bi EU zaustavila put isporuka oružja iz Turske za GNA, ali ne bi sprečavala snabdevanje za Libijsku nacionalnu armiju (LNA) maršala Halifa Haftara, između ostalog, iz Egipta i UAE.

U međuvremenu, na terenu u Libiji, LNA i GNA se sukobljavaju oko Tripolija. Frigata turske mornarice pucala je na bespilotnu letelicu LNA kraj obale Sabrate, u blizini Tripolija.

 

GNA je ciljala LNA vozila sa UAV-om.

 

1. aprila LNA je počela da se povlači, granatirajući sedište GNA-e blizu groblja Husain u južnom Tripoliju.

 

LNA i GNA imali su teške sukobe, pošto su Haftarove snage navodno napredovale ka Aziziju u južnom Tripoliju.

2. aprila, GNA je navodno ciljala pošiljku LNA isporuke južno od Bani Valida.

Zašto je Rusija blokirala Sredozemno more saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA