Najnovije

TRAMP: Rusija i Saudijska Arabija mogu da se dogovore o nafti

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da očekuje da Saudijska Arabija i Rusija u narednih nekoliko dana postignu dogovor o proizvodnji nafte.

Naftna bušotina (Foto: ria.ru)

„Mislim da će Rusija i Saudijska Arabija uspeti da se postignu dogovor u narednih nekoliko dana… Zato što je ovo (situacija sa cenama nafte) veoma loše za obe. Mislim da će se dogovoriti“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, ne ulazeći u detalje o razlozima svog optimizma.

„Naftna industrija širom sveta je razorena“, dodao je on, ukazujući na poplavu ponude na tržištu nafte zbog bitke za tržišni udeo između Saudijske Arabije i Rusije, koja je cene „crnog zlata“ oborila na 18-godišnji minimum.

Tramp je dodao da želi da vrati naftnu industriju „tamo gde je bila“.

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki lider Donald Tramp razgovarali su u ponedeljak telefonom o najaktuelnijim pitanjima u svetu: širenju virusa korone i stanju na tržištu nafte.

Situacija na svetskom tržištu nafte

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja virusa korona, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Kako su skrenuli pažnju berzanski posrednici, nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, tokom kog su se lideri dogovorili o rusko-američkim konsultacijama povodom situacije na naftnom tržištu, a koje će se odvijati preko ministara energetike dveju zemalja, cene nafte počele su da rastu.

Tramp, Putin i Si prave savez! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA