Najnovije

RUSKI SANITARNI TOPOVI "ORLAN" I "SIČ" U SRBIJI?! Šta nam je sve donela bratska zemlja i hoćemo li se sada izboriti sa pandemijom?

Danas je sleteo prvi vojno-transportni avion Il-76 (evindencijski broj RA 78835) koji je sa aerodroma Čkalovski poleteo put Srbije. Naime, rusko Ministarstvo odbrane je obrazovalo specijalnu grupu od 11 vojno-transportnih aviona koji će pomoći Srbiji da stabilizuje situaciju kada je u pitanju epidemija koronavirusa.

Orlan (Foto: Jutjub)

Grupa se sastoji od odreda koji broji 87 virusologa i lekara, a koji će biti ojačan sa 16 jedinica specijalne tehnike, sredstvima zaštite i širim asortimanom medicinske opreme. Cela operacija će po svoom kapacitetu biti slična onoj kakva se izvodi u epicentru pandemije, na severu Italije (pokrajina Lombardija). NJihov transport je obezbedila VKS sa vojno transportnim avionima Il-76.

Trenutno se na vojnom aerodromu Čkalovski nalazi osam medicinskih timova sa savremenom opremom, kao i grupa stručnjaka za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu koji će sprovoditi mere dezinfekcije uz analizu patogenih materijala, aerosolnu dezinfekciju transporta i objekata. Oni su se ukrcali u vojni avion Il-76 i poleteli ka Srbiji.

Kako prenosi internet portal eadaily pomoć se sastoji od medicinske i profilaktičke zaštitne opreme i sredstava koja uskoro treba da stigne u Srbiju.

U njoj se nalazi oko 5 hiljada testova za utvrđivanje koronavirusa, 3 miliona maski za jednokratnu upotrebu, 500 hiljada maski sa zaštitinim filterom FFP2, 20 hiljada zaštitinih maski sa zaštitnim filerom FFP3, 3 miliona rukavica za jednokratnu upotrebu, 150 hiljada kombinezona za jednokratnu upotrebu, 150 hiljada kaljača za jednokratnu upotrebu,  150 hiljada kapa za jednokratnu upotrebu, 150 hiljada mantila za jednokratnu upotrebu, 50 hiljada vizira za zaštitu lica, 1000 gumenih čizama, 6 tona tečnog gela na bazi alkohola za dezinfekciju ruku, 50 tona sredstava za dezinfekciju vozila javnog prevoza i unutrašnjih površina na bazi hlornog granulata, 100 aparata za raspršivanje sa adekvatnim sredstvima, 100 respiratora sa pripadajućim gasovima i 500 bezkontaktnih toplomera.

Postoji velika mogućnost da su sa ruskim specijalistima stila i savremena vozila za aerosolnu dezinfekciju „Orlan“, zatim višenamenski autonomni mobilni kompleks „Sič“ koji je sastavljen od mobilnih laboratorija, vozila za dezinfekciju putnih komunikacija, veliki broja specijalnih dezinfikatora u obliku brizgaljki za obradu unutrašnjih prostorija (bolnice, starački domovi i sl.).

Zbog čega je Turska napustila NATO virtualnu sednicu saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA