Najnovije

ISPOVEST KAPETANA DRAGANA: "Ustaše su me unapred osudile, zatvor u Lepoglavi je nacistički logor!"

Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan, pušten je pre nekoliko dana iz hrvatskog zatvora Lepoglava, u kojem je proveo 13.5 godina. On je, u intervjuu za TV Hepi naveo, između ostalog da nije bilo dokaza da je bilo šta učinio, a da je ipak osuđen na toliko godina zatvora.

Kapetan Dragan Vasiljković (Foto: Jutjub)

- Osuđen sam i pre no što sam bio uhapšen. Ustaše su me unapred osudile - rekao je Kapetan Dragan.

On je dalje opisao kako je tretiran najpre u zatvoru u Solinu, gde je proveo 3 godine.

- Interesatno je to, u Solinu su svi, od upravnika zatvora, preko šefa obezbeđenja i tih kuvarica tamo, učinili sve da mi boravak tamo bude što ugodniji. Našli su čak i reči utehe kad mi je umrla majka. Nisu nikad kršili pravila, ali su ih "savijali" koliko su više mogli da mi taj zatvor što lakše prođe - kazao je on.

Ipak, kako je naveo, potpuno drugačija slika dočekala ga je u zatvoru u Lepoglavi.

- To je nacistički logor. Imate žicu, kerove... Zatvorenike bude na svakih sat vremena. Toga više nigde u svetu nema. Oni teraju čoveka starog 77, 78 godina da napravi 514 stepenika da bi dobio hranu, a ne dozvoljavaju da mu iko donese - ispričao je Vasiljević.

On je istakao i da je, protiv svih mogućih pravila, u izolaciji proveo čak 11 meseci.

- Nema Hrvata koji je bio u izolaciji 11 meseci, ali ja jesam i to je neshvatljivo. Za najteži prekršaj vas mogu držati 30 dana maksimalno. Ipak, našli smo načine i sistem kako da komuniciram sa ljudima iako sam bio u izolaciji, da dobijam novine, telefon - otkrio je Kapetan Dragan.

Verbalni sukobi

Na pitanje da li je imao neprijatnih situacija u zatvoru sa ostalim osuđenicima, odgovara:

- Nikad nisam imao nijedan neprijatan susret sa hrtvatskim zatvorenicima, uživao sam tamo njihovo poštovanje više nego upravnik zatvora. Oslovljavali su me sa "Vi". Jedini verbalni sukob je bio sa pripadnicima JNA, jer sam rekao da nema nikakvih dogovora sa ustašama.

Dane je, kako kaže, provodio pišući.

- Pisao sam, jako puno sam pisao, trebalo je to prošvercovati iz zatvora. Sakupljao sam dokaze o nacističkim metodama u zatvoru, dosijee Srba koji su bili osuđeni bez ikakvih dokaza - rekao je.

Trenutno se nalazi u karantinu, a kako je poručio, prve osobe koje bi voleo da vidi posle izolacije su njegovi prijatelji.

- Bora Đorđević, Milan Lane Gutović, Vesna Jugović... ti ljudi su dolazili u australijski zatvor da me posete, njih bih najviše voleo da vidim i da zagrlim kad izađem iz karantina - poručio je Kapetan Dragan.

Crnoj Gori preti kataklizma! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA