Najnovije

Ubistvom Kneza Mihaila počeo je sunovrat Srbije? (VIDEO)

Upinjući se da dokažemo kako je Hrvatska, ali i sve druge republike SFRJ nastale na teritoriji Srbije, istovremeno zaboravljamo da se srpska zemlja protezala sve do Grčke, da je današnja Rumunija bila deo Srbije, i da je srpski narod nekoliko puta od raznih uticaja oslobađao Banat , ali ne u onim okvirima koji su danas u sastavu Srbije već koji zalazi duboko u rumunske teritorije.

Srđan Novaković (Foto: HelmKast)

Novi gost emisije Vaseljenska u produkciji HelmKast bio je crkveni istoričar i antropolog Srđan Novaković. On je govorio o rumunizaciji Srbije, pogrčenju i uticaju fanariota koji je i dan danas itekako jak.

Novaković je istakao da je presudan momenat novije srpske istorije bilo ubistvo kneza Mihaila Obrenovića u Topčideru, koji je spreman od carske Rusije za vladara Srba, Vlaha i Bugara. A da je završni udarac Srbiji dat od strane Karađorđevića koji su bili spremni na svaki ustupak velikih zapadnih sila, a sve u cilju svođenja Srbije na beogradski pašaluk.

Ipak, ma koliko se trudili vekovni neprijatelji Srbije, širom Rumunije je i dan danas itekako jak kult Svetog Save ali i Svete Petke, koji se poštuju kao dva najznačanija svetitelja na ovim prostorima.

Kako smo se odricali srpskih heroja poput Starine Novaka, ali i zašto su pojedini ruski carevi kao što je Ivan Grozni, poreklom Srbin, u današnjoj istoriji predstavljeni kao negativne ličnosti pogledajte u emisiji.

Vlast optužuje građane da su neodgovorni! Više o tome OVDE.

Izvor: vaseljenska.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA