Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Kurdi se vešto prikrali turskim pozicijama a potom ih zasuli ručnim bombama!

U planinskom delu koji se nalazi u pograničnom pojasu između Sirije i Turske, kurdska gerila je organizovala napad na utvrđenu poziciju turske vojske. Turske pozicije su tom prilikom zasute ručnim bombama i velikom količinom metaka ispaljenog iz automatskog naoružanja.

Kurdi bacaju bombe na Turke (Foto: Printskrin)

Kurdske gerilske grupe koje su sastavljene od ljudi koji dobro poznaju ovaj prostor, uspele su da se neopaženo privuku do nekoliko uvrđenih tačaka  koje je izgradila turska vojska. U jednom momentu oni su kompletnu uzvišicu zasuli ručnim bombama, i izveli odlučan napad na iznenađene branioce. Po svemu sudeću, Turci su u ovom napadu pretrpeli gubitke. Napadačima je pošlo za rukom da zaplene veću količinu streljačkog naoružanja, koji su napustili turski vojnici.

Kurdi su posebno aktivni na ovom prostoru.U borbi sa njima Turci koriste specijalne jedinice koje su posebno obučene za borbu u brdsko-planinskom području, a često izvode i desante iz helikoptera.

Radi se o terenu koji je dosta siromašan putnim komunikacijama, i preko kojeg uglavnom idu kolski putevi. Sam ambijent je idealan za gerilsku aktivnost koju kurdski odredi obilato koriste. Oni to uglavnom izvode kroz organizaciju iznenadnih prepada na pozicije na kojima se nalaze turski vojnici. To su uglavnom osmatračnice koje si izgrađene na dominantnim topografskim objektima. Ove pozicije su obično zaštićene prirodnim preprekama , ili ojačane džakovima sa peskom ili kamenjem. Osim napada na ove objekte, Kurdi obilate koriste i taktiku postavljanja zaseda protiv patrola koje povremeno posećuju ove isturene objekte, ili čiste puteve od postavljenih mina.

Kurdska gerila u napadima uglavnom koristi automatske puške sovjetskog porekla, mada u poslednje vreme ima i sve više “zapadnog” streljačkog naoružanja. Masovno se koriste i ručni raketni bacači (RPG), kao i mitraljezi PKM. 

 U cilju razbijanja ovih grupa turska armija često organizuje blokade određenih prostorija u kojima učestvuju specijalne snage u koordinaciji sa ratnim vazduhoplovstvom i helikopterima. Tom prilikom Turci koriste specijalne jedinice koje su posebno obučene za borbu u brdsko-planinskom području, a upotrebavaju i desante iz helikoptera. Bez obzira na tehnički nadmoćnost borbe su dosta teške, i na obe strane ima gubitaka. 

Pentagon traži 20 milijardi dolara za neviđenu militarizaciju Indo-pacifičke regije! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA