Najnovije

Evropski parlamentarci pisali Kurtiju: Niko ne bi trebalo da zloupotrebljava krizu za političke igre

Grupa evropskih parlamentaraca poslala je pismo vršiocu dužnosti kosovskog premijera Aljbinu Kurtiju, izrazivši podršku u borbi protiv koronavirusa i navodeći da je tzv. Kosovu u ovom trenutku potrebna funkcionalna vlada.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Pismo su potpisali Tanja Fajon, Tonino Picula, Andreas Šider, Evin Incir, Knut Flekenštajn kao i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viona Fon Kramon.

“Mi, poslanici u Evropskom parlamentu uvek smo uz narod Kosova. Uvereni smo da je Kosovu potrebna funkcionalna vlada u ovim kriznim vremenima. Nakon krize, biće potrebni novi izbori kao neophodan koran napred“, navedeno je, između ostalog, u pismu evropskih parlamentaraca.

Parlamentarci navode da su zabrinuti zbog političke situacije  na Kosovu posle izglasavanja nepoverenja vladi, kao i zbog najave predsednika Kosova Hašima Tačija da različito vidi tumačenje ustava.

“Niko ne bi trebalo da zlouptrebljava trenutnu krizu za političke igre. Nadamo se da odgovornost još postoji u Prištini”, kaže  se u pismu.

Evropski parlamentarci pohvalili  su Kurtijevu odluku o  ukidanju takse na robu iz Srbije i BiH, navodeći da je to “važan korak koji će ohrabriti i neke doobre znake iz Srbije”.

U pismu naglašavaju solidarnost u borbi protiv pandemije koronavirusa, navodeći da su sve zemlje suočene sa tim.

“Drago nam je što vidimo da se na pravi način nosite sa situacijom. Vlade mnogih država su rekle da u ovoj situaciji moraju da preduzmu vanredne mere zaštite svojih građana za prevazilaženje krize. Države članice su prihvatile rizike koje nosi vanredna situacija i uvođenje hithih mera pomoći“, navedeno je u pismu.

Navode i da se kontinuirano zalažu za viznu liberalizaciju za kosovske građane  jer čvrsto veruju da je tzv. Kosovo to zaslužilo.

Pročitajte OVDE kakav je haos izbio u Makedoniji.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA