Najnovije

VESTI KOJE SMO SVI ČEKALI! Krivulja je zaravnjena, uz striktne mere izvesno je da se bliži kraj epidemije (VIDEO)

Brojevi u vezi sa koronavirusom potvrđuju da poštovanje mera distanciranja daju rezultate a to čuva kapacitete bolnica, rekao je doktor Goran Stevanović na konferenciji za novinare. Mi jesmo dobro u celoj ovoj situaciji i nadalje moramo da budemo vrlo striktni u merama koje smo isplanirali, kaže Predrag Kon. Razmišljamo kao struka da li su potrebne još oštije mere, ako se složimo to treba uraditi što pre, istakao je Kon. Sada moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere, poručila je Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević (Foto: Jutjub)

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 časa registrovan je 201 novi slučaj koronavirusa. Borbu je u protekla 24 sata izgubio jedan pacijent - ukupno 66. 

Hospitalizovan je 1.891 pacijent, a na respiratoru ih je ukupno 127.

Do 15 časova u Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na Infektivnoj klinici u Beogradu je smešteno 39 osoba sa potvrđenim koronavirusom, a devet je na veštačkoj ventilaciji, od čega je osam osoba na invazivnoj ventilaciji i jedna na neinvazivnoj, rekao je direktor klinike Goran Stevanović.

"Stanje ovih koji su na ventilaciji je izuzetno ozbiljno, za neke možemo da kažemo da su kritično", rekao je Stevanović.

Kaže da je pored 39 osoba još oko 60 osoba hospitalizovano zbog jasnih znakova u kliničkoj slici, ali za koje se u toku dana očekuje potvrda.

Stevanović kaže da pacijenti dobijaju treapiju u skladu sa težinom klinčke slike i potrebe za lecenjem i da se lekari u tome oslanjaju na iskustvo Svestske zdravstvene organizacije i drugih zemalja.

"Posedujemo sve medikamente i imamo sve potrebne uslove", rekao je Stevanović. 

"Moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere" 

Darija Kisić Tepavčević iz "Batuta" kaže da je pravi trenutak da maksimalno skoncetrišemo snage i napore.

"Nadamo se da će ove mere vrlo brzo da pokažu efekte", rekla je zamenica direktora Batuta".

Brojevi u vezi sa stanjem virusa u korona u Srbiji su stabilni, čak i u blagom padu, ali to ne sme da nas zavara, jer upravo sada moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere, poručila je Kisić Tepavčević.

"Ako nastavimo da poštujemo mere, izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije", rekla je Kisić Tepavčević. 

U srpskim sredinama na KiM kod 38 osoba je potvrđen koronavirus, rekla je ona, istakavši da se u srpskim sredinama radi intenzivni nadzor.

Kaže da 38 osoba zaraženih virusom imaju blage oblike ispoljavanja i da se sada radi intenzivno istraživanje kontakata koje su imali.

Kon: U celoj ovoj stuaciji mi jesmo dobro

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se beleži peti dan da je kriva obolevljana od korona virusa zaravnjena, ali da moramo biti vrlo striktni u merama.

"Mi smo dobro. U celoj ovoj stuaciji mi jesmo dobro. Nadalje moramo da budemo vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali", rekao je doktor Kon.

Smatra da bi bilo bolje da ima i još mnogo manje zaraženih, ali je naveo da smo sada već peti dan u situaciji da je krivulja zaravnjena.

"Ali, plašimo se da ne uđe u osetljive sredine i da naglo dođe do širenja epidemije. Pre svega u domovima za stare, jer je to najosteljivije mesto koje treba da čuvamo kao oči u glavi. Tu ne sme da nam uđe virus i to moramo kako znamo i umemo da sprečimo", upozorio je Kon.

"Moramo da čekamo, iz dana u dan. Mere su ozbiljne, svi smo toga svesni. Videćemo brojke tokom vikedna i posle toga će morati da se odlučuje", rekao je Kon.

Epidemiolog Kon rekao je da se polako povećava broj testiranja, ali ukazuje da je problem što nedostaje laboratorijski kadar koji mora biti ne samo osposobljen za unos podataka, već mora biti i medicinski obrazovan.

Kaže da je problem i što su neki saopštavali da mogu da urade tri puta više testova nego što je to slučaj. Doktor Stevanović ukazuje da u pojedinačnim slučajevima postoji duže čekanje na rezultate testiranja.

Stevanović je na konstataciju da ne stižu rezultati u roku od 24 sata, kao što je obećano, i da pacijenti po testiranju leže zajedno dok se ne zna ko je pozitivan i negativa, rekao je da je sada povećan kapacitet testiranja i biće manje čekanja. 

Kovid bolnice sve punije

Govoreći o kovid bolnicama, Kon je rekao da su te bolnice sve punije i da će biti potrebni dodatni kapaciteti. 

Kon je rekao da se nova zgrada Kliničkog centra Niš pretvara u kovid bolnicu, a da će Vojna bolnica u Nišu preuzeti sve hitne slučajeve drugih oboljenja, odnosno ostale pacijente.

"Svuda se kapaciteti pune, pre svega za teške i srednje teške slučajeve, već smo na ivici kapaciteta i to ne samo u Nišu, nego u svim bolnicama u Srbiji", kaže Kon.

Smatra da će biti potrebni dodatni kapaciteti i u ustanovama za trijažu pacijenata, u kojima se odvajaju oboleli i odatle šalju u proširene bolničke kapacitete.

Stevanović: Postoje planovi za proširenje u skladu sa potrebama 

Doktor Stevanović rekao je da za svaki region, posebno za centralne bolnice u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, postoje planovi za proširenje u skladu sa potrebama.

Prema njegovim rečima, u Beogradu su sukcsesivno uključivani novi kapaciteti a tako će biti i dalje, jer je  cilj da se medicinsko osoblje koliko je moguće odmara.

Neophodno je da se koliko je god moguće koncentrišu bolesnici, odnosno da se, kada se jedna bolnica skoro popuni, aktivira sledeća.

"Iako imamo veliki broj obolelih, biće sasvim dovoljno kapaciteta", ističe Stevanović.

Istakao je da cifre, koje ne govore o značajnom porastu zaraženih, pokazuju da poštovanje mera distanciranja daje rezultate i naglasio da je važno da građani nastave da se ponašaju u skladu sa merama jer će se tako sačuvati kapaciteti u bolnicama.

Na pitanje da li preporučljivo otići na letovanje ove godine, doktor Kon je rekao je je njegovo lično mišljenje da se bude svoj na svome. 

Da li će Vučić morati u izolaciju saznajte OVDE!

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA