Najnovije

VUČIĆ PROGOVORIO O REŠENJU ZA KOSOVO: Ako bude ono što nazirem, moj odgovor će biti "ne"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne zna šta bi mogle biti ponude za rešenje pitanja Kosova i Metohije, dodajući da nazire šta bi moglo da bude, i da će, ako to bude tako, njegov odgovor biti "ne".

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić je, upitan da li je dobijao ponude, kao što je razmena teritorija, to jest 17 srpskih sela na severu Kosova za Preševo, Meveđu i Bujanovac, rekao da ponudu takve vrste nije dobio.

Vučić: Ne mislim da je Tramp na našoj strani

Ne mislim da je predsednik SAD Donald Tramp po pitanju KiM na našoj strani, ali ne mislim da je čovek koji ne želi da čuje našu stranu, što je ogromna promena u odnosu na ono sto smo imali ranije, izjavio je Vučić.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je video pismo organizacija Albanaca u SAD Trampu da je njegova administracija na liniji srpske politike prema Kosovu.

Vučić ističe i da nikad ne potecenjuje inicijative Albanaca u SAD.

Kaže da je juče na sastanku Kvinte pitao da mu kažu šta to vide kao suštinsko rešenje, osim raznih priča koje se prodaju novinama, ali da nije dobio odgovor.

"Ne znam šta je to što bi mogli da ponude. Nazirem šta bi moglo da bude, a ako to bude onda će odgovor biti ‘ne'", naglasio je predsednik odgovarajući na pitanja novinara nakon prijema zdravstvenih radnika.

Na navodne ponude, kaže, neće da odgovara jer su besmislene, poput Tačijeve.

"Kada pogledate Medveđu možete samo da se nasmejete. Tamo živi oko 6,5 odsto Albanaca. Ne razumem. Pod kakvim sporom su Bujanovac i Preševo? Nisam primetio da jesu. U Bujanovcu živi 42 odsto Srba. Ne razumem o čemu se radi. Kakvih 17 sela? Mi imamo četiri opštine na severu - Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu. Imamo još šest priznatih većinskih opština, u koje nisu uračunati Prilužje, Plemetine i Babin Most", objasnio je predsednik.

Vučić je rekao da ne misli da je to rešenje.

Kazao je da, onima sa Zapada koji su vodili kampanju protiv kompromisnog rešenja, a čije se navodno kompromisno rešenje zasniva na tome da Srbija prizna Kosovo, a potom nekada nešto dobije, to da će Srbija nekada nešto dobiti okače "mačku o rep".

"Je l’ suština da svakim danom govorite da Srbija ne može teritorijalno ništa da dobije? Da analiziramo ko šta dobija i gubi. Vi ste protivpravno prostupili priznajući Kosovo. Nema problema, nema promene granica, mi imamo svoje ustanovljene granice, i Rezoluciju UN 1244. Pa da vidim šta ćete da radite", poručo je Vučić.

Kaže da je slušao različite priče kroz medije, a ovako nešto o razmeni sela nije čuo i zato se nije time bavio, ali je dodao da ga zanima koja su to sela.

"Ne, nisam imao ponude takve vrste. Ja sam predsednik Srbije, poštujem posao i proizvođača i prodavaca na pijaci, ali ja sam predsednik Srbije... Nisam video takvu ponudu. Spreman sam sve da čujem. Nisam to ni pročitao", dodao je Vučić.

Kazao je da je racionalan i pragmatičan čovek, i da ne voli da bilo kome pretimo, čak ni da odgovaramo na pretnje.

"Nije Srbija ni blizu ista država, kakva je bila pre 10 ili 20 godina. Srbija je danas za naše želje i dalje ne onoliko snažna koliko bismo želeli, ali mnogostruko snažnija nego 1999, 2000, 2006, 2008, 2010... Naše je samo da na pametan način vodimo politiku, čuvamo mir, guramo ekonomiju da bude što uspešnija. Da se u tome takmičimo sa ostalima i da budemo u tome ispred ostalih", zaključio je predsednik.

Rekao je da je važno da svi u svetu razumeju da sve što se postiže na Zapadnom Balkanu mora da bude plod kompromisa, dodajući da je zabrinut zbog želja da se na račun Srbije mnogi "dočepaju" milosti moćnijih zemalja ne bi li nešto "iskamčili" za sebe.

Na pitanje može li biti mira i rešenja za Zapadni Balkan dok je ugroženo srpsko pitanje, Vučić je je rekao da se plaši da mnogi misle da je rešavanje svih gorućih problema na Balkanu unižavanje i nipodaštavanje Srbije, te da nisu razumeli da Srbija i Srbi moraju da budu jednako nezadovoljni, odnosno jednako zadovoljni koliko i svi drugi.

"Ako napravite bilo kakav disbalans u tome - napravićete problem", upozorio je predsednik Srbije.

Albanija šalje vojsku na Kosovo! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA