Najnovije

TVRĐAVA “HMEJMIM”: Ruskoj bazi u Siriji mesecima ne treba nijedna kap vode niti mrvica hrane

Ruski vojnici koji se nalaze u vazduhoplovnoj vojnoj bazi „Hmejmim“ u Siriji u potpunosti su obezbeđeni svim neophodnim elementima koji im obezbeđuju komotan boravak na terenu, koji se hiljadama kilometara nalazi daleko od otadžbine, u veoma specifičnim klimatskim uslovima. O tome, kako je organizovano snabdevanje i sam boravak u ovoj bazi novinare internet portala TASS su upoznali predstavnici ruske armije.

Baza Hmejmim (Foto: RIA)

Hrana koje se služi u vojnoj bazi „Hmejmim“ je ruskog porekla, i čine je najkvalitetnije namirnice iz ove zemlje. U suštini, ona se u Siriju doprema vojnim transportima, dok se povrće i voće nabavlja iz lokalnih izvora. Specijalna fitosanitarna služba proverava bezbednost ove hrane u laboratorijama, gde se utvrđuje eventualno prisustvo radioaktivnih čestica i sadržaj nitrata.„Kao što vidite, u poslednja tri inspekcijska nadzora sadržaj nitrata u hrani je manji od dozvoljenih normi“- rekao je načelnik sanitartne službe Aleksandar Lapikov, dok je nadgledao proces provere tek nabavljene hrane.

Specifika ove baze je da ona i bez dotura hrane iz Ruske Federacije ili uopšte iz lokalnih izvora, može bez ikakvih problema da funkcioniše nekoliko meseci.Skladišta za hranu su obezbeđena dovoljnim količinama flaširane vode i energetski veoma jakih suvih obroka, koji se sastoje od goveđeg i pilećeg mesa, sa pirinčem i zelenim graškom.

Za ruske vojnike, koji se nalaze u zemljama koji su karakteristične po visokim temperaturama, kao što je to slučaj sa Sirijom (temperatura zna često da ode preko 50 stepeni Celzijusa), sašivena je specijalna forma uniforme od veoma lakih materijala. „Veoma važan element koji se nalaze u sklopu uniforme su šortsevi, koji se ovde često nose umesto pantalona. Oni su veoma upotrebljivi za normalno funksionisanje osoblja u bazi“- rekao načelnik vojne ekonomske službe Andrej Boršakov.

Vojnici na raspolaganju imaju specijalne servise u kojima mogu da operu i ispeglaju svoju odeću. U ovim servisima se nalaze mašine za pranje veša. U produžetku ovog kompleksa se nalaze i veoma funkcionalna kupatila sa tuš kabinama, zatim grupa objekata sa ruskom i finskom saunom.

Medicinski centar

Novi medicinski centar koji se nalazi u okviru vojne baze „Hmejmim“, napaja se električnom energijom koju generiše iz sopstvenih izvora, poseduje autonomnu mrežu sastavljenu od klima uređaja i sistema za prečišćavanje vazduha, kao i rezerve vode koje se nalaze u specijalnim kontejnerima.

Ovde se nalaze sva neophodna opšta i specijalistička odeljenja za kompletnu obradu i zbrinjavanje pacijenta. U svakom momentu se može uraditi rentgen koji se sastoji od izuzetno sofisticiranog i kompaktnog računarskog kompleksa koji poput najmodernijih aparata koji možemo da vidimo na vrhunskim klinikama, funkcioniše i u poljskim uslovima. Ovde se takođe nalaze i savremeni ultrazvučni dijagnostički aparati najviše klase kao i aeromedicinski modul, pomoću kojeg se u transportnom odseku aviona može obrazovati reanimacijono odeljenje za prebacivanje pacijenata koji se nalaze u kritičnom stanju. Pored toga, specijalna aparatura omogućava obradu eksternih uzoraka krvi, što je veoma važno u urgentnim situacijama.

Protivpožarna bezbednost

Ovom segmentu bezbednosti se posvećuje naročita pažnja. Skoro svaki dan vatrogasna služba izvodi taktička uvežbavanja sa velikim brojem različitih scenarija. Treba istaći da je ova služba sastavljena od najboljih vatrogasaca koji su selektirani sa prostora cele Rusije. Pored realizacije standardnih zadataka, ruski specijalisti svakog meseca izvode zajedničku vežbu sa svojim sirijskim kolegama, gde razmenjuju najnovija iskustva.

„U okviru vazduhoplovne baze „Hmejmim“ obrazovane su dve u potpunosti opremljene i vrhunski osposobljene ekipe vatrogasa, koji u svakom momentu mogu da reaguju i ugase bilo kakav požar. NJihovo ljudstvo se sastoji od probranih i iskusnih profesionalaca“- rekao je načelnik službe za protivpožarnu bezbednost avio-baze Hmejmim major Konstantin Nilinjin.

O avio-bazi „Hmejmim“

U avgustu 2015.godine između dve savezničke zemlje je potpisan sporazum u kojem je legitimna sirijska vlada dala na upotrebu infrastrukturu aerodroma Hmejmim za potrebe ruske vojske. U septembru iste godine na ovaj aerodrom se razmestila operativna lovačko-bombarderska grupa Vazdušno-kosmičke vojske, koja je odmah otpočela sa operacijom vazdušnih udara protiv terorističkih formacija koje su izvršile agresiju na Siriju.

Za opsluživanje njenog nesmetanog funkcionisanja na prostoru vazduhoplovne baze su obrazovani sistemi materijalno-tehničkog, inžinjerijskog i tehničkog obezbeđenja.

"Kavkaski emirat" kreće na Ruse i SAA u Hami! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji