Najnovije

„ŠEJTAN TRUBA“: U borbama sa Talibanima zaplenjen opasan sovjetski ručni bacač (FOTO)

Prilikom izvođenja protivgerilske operacije u avganistanskoj provinciji Farjab, jedinice afganistanske vojske uspele su da zaplene opasno sovjetsko/rusko oružje RPO-A „Šmelj“. Radi se o ručnom pešadijskom oružju velike razorne moći.

RPO-A “Šmelj” (Foto: khaama. com)

U operacijama afganistanskih snaga bezbednosti u provinciji Farjab, zapleljen je ručni bacač RPO-A „Šmelj“. Bez obzira na svoje male gabarite, granata ispaljena iz ovog bacača ima efekat koji je ekvivalentan haubičkoj granati kal. 152mm. Upravo radi ove činjenice, ali i svog karakterističnog izgleda mudžahedinini su tokom Afanistanskog rata u kojem je učestvovao SSSR „Šmelj“ prozvali „Šejtan-Truba“ („Šejtan“ u prevodu na srb. znači „Đavo“, primedba autora).

Reaktivnый Pehotnый Ognemet „Šmelj“ (srb Bumbar) je ručno pešadijsko oružje koje se u ruskoj klasifikaciji predstavlja vrstu plamenobacačkog sredstva. Proizvođač ovog oruđa je konstrukcioni zavod KBM Kolomna. Prve varijante „Bumbara“ su u OS SSSR uvedene krajem 80-ih fodina prošlog veka. Pripada vrsti oružja za jednokratnu upotrebu.

Koristi tri tipa projektila:

RPO-A je projektil sa termobaričnom bojevom glavom i njegova osnovna namena je uništavanje žive sile koja je raspoređena po fortifikacijama (delimično ili potpuno rušenje otpornih tačaka- kuća, delova stambenih zgrada i sl). Ovaj projektil ima efekat haubičke granate kal 152-155mm, tako da je njegova razorna moć impresivna.

RPO-Z je napalm projektil i njegova osnovna namena je da visokom temperaturom kojom razvija prilikom detonacije sprži cilj i sve unutar njega i

RPO-D raketa koja kao prevashodan cilj ima da napravi dimnu zavesu, tj da maskira pokrete pešadije, tenkova od dejstva neprijatelja.

Te-Ta karakteristike:

Kalibar: 93 mm

Dužina:

Lanser: 920 mm

Raketa: 700 mm

Težina: Raketa sa lanserom: 11 kg

Komplet od 2 lansera: 22 kg

Domet: Minimum: 20 m Maksimum: 1,000 m

Brzina rakete: 125 ±5 m/sek

Modifikacije

Osnovna verzija ovog plamenog bacača je modifikovana u verziju „Šmelj-M“ i prvi put je prikazana na sajmu naoružanja i vojne tehnike Eurosatory 2006. Za razliku od osnovne verzije, verija sa prefiksom M je po gabaritima lakša i ima nešto manji kalibar 90mm. Raketa je unapređena, posebno njene performanse kao i bojeva glava koju nosi. Maksimalni domet modernizovane verzije je gotovo udvostručen i iznosi skoro 1,700 metara.

Putin udario na zapadnu svetinju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji