Najnovije

PUTINOVA NEBESKA ZVER-UDARNI KA-52K „KATRAN“: Pogledajte kakve sposobnosti će imati novi ruski helikopter (VIDEO)

Generalni direktor holdinga „Vertolёtы Rossii“ Andrej Boginski je saopštio vrlo važnu vest koja se tiče završetka zemaljskih testova na izviđačko-udarnom helikopteru Ka-52K „Katran“. Ovaj helikopter je namenjen opremanju jedinica ruske ratne mornarice (rus.skr. VMF). U ovom času kompanija vodi pregovore sa ruskim Ministarstvom odbrane o daljem nastavku opitno-konstruktorskog rada na ovom projektu.

KA 52 K (Foto: mil.ru)

„Završili smo zemaljsku fazu testiranja perspektivnog helikoptera.Trenutno nismo pokrenuli sledeću etapu opitno-konstruktorskog rada. Međutim, mi se nalazimo u intenzivnoj komunikaciji sa Ministarstvom odbrane i VMF. Do sada su kompletirana četiri opitna modela. Ukratko, potpuno smo spremni da krenemo u narednu etapu opitno-konstruktorskog rada, zajedno sa vazduhoplovstvom VMF“ – rekao je Boginski za internet portal RIA Novosti na Međunarodnom avio-kosmičkom sajmu MAKS-2019.

„Katran“ predstavlja ozbiljnu modifikaciju poznatog izviđačko-udarnog helikoptera Ka-52 „Aligator“, koji se od 2011. godine uspešno eksploatiše u jedinica armijske avijacije. NJegove osnovne karakterisktike su visoka manevarbilnost, krstareća brzina leta (260 km/č) i respektabilna nosivost ubojnog naoružanje (2,8 tona).

Ukratko o bazičnoj verziji helikoptera Ka-52 „Aligator“

Ka-52 „Aligator“ je namenjen za operacije vatrene podrške kopnenim jedinicama. Arsenal vođenih i nevođenih raketa omogućava ovom helikopteru da na velikim daljinama uspešno uništi savremenu oklopnu tehniku. Na njegovom nišanu se mogu naći i fiksne inženjerijske otporne tačke i živa sila neprijatelja u taktičkoj dubini fronta. Zahvaljujući savremenoj opremi ovaj helikopter može da izvodi efikasna dejstva nezavisno od doba dana, u složenim meteo uslovima. U 2016. godini Ka-52 je imao svoje vatreno krštenje i u Siriji.

U ovom momentu „Aligator“ se nalazi u fazi modernizacije. Posle njegovog unapređenja helikopter će dobiti novu radarsku stanicu, navigacioni kompleks, kao i novi sistem za upravljanje vatrom. Korpus letelice će biti ojačan dodatnim oklopom. Možda i najveće pojačanje će predstavljati integracija raketnog sistema „Hermes-A“. NJega će činiti hiperzvučne vođene rakete dometa 20 km.

U razgovoru sa medijskom kućom RT učestvovao je i zamenik direktora Centra za analizu strategije i tehnologije Konstantin Makijenko. On je rekao da će ovaj helikopter biti upotrebljiv više od jedne decenije i da će steći izvanrednu reputaciju na inostranom tržištu.

„Kod „Aligatora“ se nalazi ogroman modernizacioni potencijal. Ova letelica se može upotrebiti u različitim uslovima. Na primer, u Siriji se borbeni zadaci izvode u uslovima žege i velikog prisustva peska i prašine. Naravno da Ka-52 kao i svaka druga borbena tehnika ima svoje mane, ali će se one prevazići njegovom najnovijom modernizacijom“- rekao je Makijenko.

Helikoter koji mora da izdrži surovu eksploataciju na morima i okeanima

O potrebama razvoja pomorske verzije helikoptera Ka-52 prvi put se moglo čuti 2011.godine na avio-sajmu u La Buržeu. Tada je prvi čovek „Rosoboronэksporta“ Anatoli Isajikin nagovestio tu mogućnost, dok je svega mesec dana kasnije glavni konstruktor „Kamova“ Sergej Mihejev rekao da je on sa svojim timom spreman da krene u ovaj projekat.

Odlučeno je da njegovo sklapanje bude realizovano u vazduhoplovnoj kompaniji „Progres“ (Primorski region). Četiri godine kasnije (7.marta 2015.godine) obavljen je prvi probni let nove letelice Ka-52K „Katran“.

Helikopter je specijalno projektovan za upotrebu sa univerzalnih desantnih brodova tipa „Mistral“ koji su tada naručeni iz Francuske. U okviru ugovora koji je potpisan 2011.godine, Pariz je bio u obavezi da Moskvi isporuči dva broda ove klase pod imenima „Vladivostok“ i „Sevastopolj“. Međutim, Francuska je unilateralno izašla iz ovog ugovora, posle početka krize u Ukrajini.

U avgustu mesecu 2015.godine Moskva i Pariz su postigli kompromis po ovom pitanju. Naime, brodovi koji su bili namenjeni VMF Rusije su isporučeni Egiptu. Rusija je zauzvrat dobila kompenzaciju u novcu a sa Kairom potpisala ugovor o isporuci preko 40 helikoptera Ka-52 i Ka-52K.

„Međutim mi u naoružanju i dalje nemamo helikoptere Ka-52K. Eskportnu varijantu ovog helikoptera je neophodno adaptirati na osnovu zahteva naše ratne mornarice. Verovatno je to razlog nastavka opitno-konstruktorskog rada na razvoju helikoptera Ka-52K“ – rekao je za internet portal RT glavni urednik časopisa „Arsenal Otečestva“ Viktor Murahovski.

Uzletna masa izviđačko-udarnog helikotera Ka-52K „Katran“ iznosi 12,2 tone. NJegova maksimalna nosivost tereta je do 2 tone. Helikopter je dugačak 13,8 m, širina (uključujući i spoljna krrila) je 6,3 m. Krstareća brzina iznosi 250 km/č, a plafon leta dostiže 5,200 metara. Od naoružanja „Katran“ raspolaže sa automatskim topom 2A42-1 kalibra 30mm, neupravljivim raketnim zrnima S-8, protivtenkovsim vođenim raketama 9M120-1 „Ataka“ ili 9A-4172K „Vihrь-1“, kao i raketama klase vazduh-vazduh „Igla-S“.

Glavna razlika između pomorske i klasične (kopnene) verzije helikoptera Ka-52 je vezane za mehanizam pomoću kojeg se sklapaju lopatice elise i krilne konzole. Na ovaj način se smanjuju gabariti helikoptera, što omogućava da se letelica kompaktno razmesti na palubu broda nosača, ili u hangarima.

Pomorska verzija ima ojačanu šasiju (za sletanje u otežanim meteo-uslovima), a sve glavne elektronske komponente i agregati su premazani specijalnim antikorozivnim sredstvom koje je otporno na visoke vrednosti vlažnosti u vazduhu, salinitet vode i sl. Takođe, priustne su i određene razlike u primenjenoj radioelektronskoj opremi kod pomorske verzije ove letelice.

„Umanjeni gabariti helikoptera Ka-52K „Katran“ omogućavaju maksimalno povećanje broja letelica na nosećim plovnim platformama (nosači helikoptera, desantni i patrolni brodovi).Oklopljena pilotska kabina i sistem katapultirajućih sedišta omogućavaju pilotima da bezbedno napuste helikopter. Pored toga, u helikopteru se nalazi komplet sistema za spasavanje, koji omogućava pilotima da duži vremenski period provedu na otvorenom/hladnom moru“ – navodi u svom materijalu Ministarstvo odbrane RF.

Prema informacijama vojnog ministarstva, „Katran“ će biti opremljen savremenom radarsko-osmatračkom stanicom. Ova oprema će biti otporna na elektronsko ometanje.Analogne potrebe Ministarstva odbrane će biti implementirane i na vazduhoplovna ubojna sredstva. Pored toga, Ka-52K „Katran“ će dobiti potpuno novi inercijalni navigacioni sistem, koji efektivno radi u uslovima totalnog odsustva orijentira.

„Ministarstvo odbrane želi borbenu letelicu, koja će biti u potpunosti sposobna da savlada najsloženije uslove eksploatacije kakvi se javljaju na morima. Posebnu važnost ovde ima kvalitetan sistem navigacije. Ukoliko pilot na horizontu ne vidi obrise obale ili površinske plovne objekte (nalazi se u dubini otvorenog mora), veoma se teško orijentisati u prostoru, uključujući tu i određivanje prave visine leta. Jednobrazna i glatka morska površina zna da bude veoma zlokobna stvar“ – pojašnjava u svom komentaru zasluženi pilot ruske armije, general-major Vladimir Popov.

Kvalitet i efikasnost

Glavni zadaci izviđačko-udarnog helikoptera Ka-52K „Katran“ su pre svega vatrena podrška jedinicama koje izvode pomorski desant (mornarička pešadija), i borba protiv manjih brodova. Ovaj helikopter je moguće smestiti na palubu velikih protivpodmorničkih brodova klase 1155, na velike desantne brodove, novu klasu patrolnih brodova, teški nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ i perspektivne univerzalne desantne brodove klase „Priboй“.

Ovi helikopter će biti nabavljani u okviru velikog državnog programa naoružavanja ruske armije do 2027.godine. Tačna količina letelica, koju će nabaviti rusko Ministarstvo odbrane za sada nije poznata. U Ministarstvu odbrane ukazuju, da helikopterska komponenta VMF predstavlja veoma važan segment oružanih snaga. Ona će obezbediti kvalitetno i efikasno ispunjavanje borbenih zadataka u morskoj zoni.

Jedna od glavnih prednosti Ka-52K „Katran“ u odnosu na svoje konkurente jeste tradicionala koaksijalna šema horizontalnih rotora, po kome je poznata kamovska vazduhoplovna škola. Ona helikopteru omogućava da ostvari nadprosečan nivo letno-tehničkih karakteristika. To su npr. visoke vrednosti brzine prilikom bočnog kretanja koja može da dostigne 80 km/č, kao i nagle promene pravca koje se dešavaju u vremenskom intervalu od nekoliko sekundi.

Ruski vojni ekspert Vladimir Popov smatra da je borbena letelica Ka-52 najbolji model za razvoj palubnog izviđačko-udarnog helikoptera. Istina, on je rekao da sam proces njenog stvaranja nije tako jednostavna stvar.

„Ozbiljne izmene nisu samo vezane za avioniku koju će koristi palubna verzija Ka-52K „Katran“. Neophodno je integrisati i znatno ekonomičnije motore. Za razliku od standardne varijante, efikasnost u potrošnji goriva je od ključne važnosti za specijalizovani tip letelice. Međutim, ja imam poverenja u visoku sposobnost naših vazduhoplovnih inženjera koji će uspešno odgovoriti na ove izazove. Konačan rezultat će biti početak serijske proizvodnje i isporuke „Katrana“ jedinicama VMF, a nadam se i njegova prodaja zainteresovanim kupcima. Pored Egipta, naš helikopter ima veliku perspektivu da se nađe u armijama Argentine, Brazila, Indije i Kine“ – rekao je Popov.

Detalje hapšenja Ratka Mladića pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube