Најновије

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СЕ ДИГЛИ НА ПРОТЕСТ И У ЧЕШКОЈ: Премијер их оптужује да су "присталице Русије"

Пољопривредници тврде да им предлози Брисела отежавају пословање, чинећи њихове производе скупљим и мање конкурентним, посебно у поређењу са увозном робом из земаља ван ЕУ, попут оне која долази из Украјине.

Чешки премијер Петр Фијала изјавио је да су фармери који протестују против пољопривредне политике ЕУ, еколошких захтева и високих цена енергије "присталице Русије".

У понедељак је стотине трактора блокирало делове Прага и пореметило саобраћај испред Министарства пољопривреде, а њихови власници позвали на одбијање тзв. Зеленог плана ЕУ, који предвиђа ограничења за употребу одређених хемикалија које се користе у пољопривреди, али и емисије гасова стаклене баште.

Пољопривредници тврде да им предлози Брисела отежавају пословање, чинећи њихове производе скупљим и мање конкурентним, посебно у поређењу са увозном робом из земаља ван ЕУ, попут оне која долази из Украјине.

"Демонстрације организују они који, на пример, не крију подршку Кремљу и теже другим циљевима осим интереса фармера", написао је Фијала на Иксу (некадашњи Твитер) и додао да ће се чешка влада бавити само онима који "стварно представљају пољопривреднике", са којима ће разговарати "о томе шта је потребно нашој пољопривреди".

Он је такође напоменуо да протесте у понедељак у Прагу нису организовале највеће организације чешких пољопривредника, као што су Аграрна комора, Пољопривредна унија и Удружење за приватну пољопривреду.

Ове три групе су најавиле да ће одржати одвојене демонстрације против зелене политике ЕУ у четвртак, заједно са удружењима пољопривредника из других земаља чланица ЕУ.

Аграрна комора је саопштила да ће пољопривредници своје тракторе и другу механизацију у конвојима водити до чешке границе, али су истакли да ће демонстрације бити симболичне и да неће ометати функционисање границе.

Пољопривредници месецима одржавају протесте у великом броју земаља чланица, укључујући Пољску, Француску, Шпанију, Италију, Белгију, Мађарску, Бугарску, Летонију и Словенију.

Демонстранти траже већу државну помоћ за пољопривредни сектор, мање бирократије из Брисела, као и строжу контролу увоза из земаља које нису чланице ЕУ.

Дејвис: Ми у Америци користимо Украјину да ослабимо Русију, а изгледа да ће нам Путин разбити нос

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА