Најновије

УЛТИМАТУМ ПРИШТИНЕ ИСТИЧЕ У ПОНОЋ: Срби са Косова неће моћи да се врате на КиМ са својим таблицама

Вечерас у поноћ на Косову и Метохији истиче додатни рок од 15 дана за пререгистрацију возила са српских, КМ на косовске РКС таблице. Претходно, овај рок влада тзв. Косова последњих месеци продужавала је два пута, 1. новембра на 30 дана и 1. децембра ове године на још 15 дана. За сада нема назнака да би овај рок могао бити продужен још једном.

Таблице (Фото: Јутјуб)

Претходно, влада Косова 30. новембра донела је одлуку да се рок за пререгистрацију продужи на још 15 дана, до 15. децембра и то на предлог дирекције полиције Косова за регион Север.

Према последњим објављеним подацима, током последих два и по месеца са КМ је на РКС таблице на северу Косова пререгистровано око 4.000 возила а није познато колико је још возила остало са КМ таблицама. Према проценама са почетка ове године, на северу Косова и Метохије било је око 9.000 возила са КМ таблицама. Није међутим познато колико је возила са овим регистарским ознакама у међувремену изашло са Косова а према одлуци приштинских власти власницима није било омогућено да се из централне Србије врате на Косово и Метохију ако на возилима имају КМ ознаке.

Према одлуци власти у Приштиници, власницима возила са КМ таблицама од ноћас у поноћ, ако рок за пререгистрацију не буде продужен, неће бити омогућено да их користе на путевима на КиМ. Ветон Ељшани, помоћник командира косовске полиције са регион Север још крајем новембра је изјавио да полиција Косова, ако МУП Косова не одобри продужење рока за пререгистрацију, неће дозволити кретање возила са КМ таблицама.

"Заустављаће само редовна полиција. Узимају се таблице и пише се казна од 150 евра. Уколико вози без таблица конфискује се возило", рекао је тада Ељшани. 

Последњих месеци косовска полиција појачано контролише путеве на северу а патроле су свакодневно на више тачака како у градовима, посебно у северном делу Косовске Митровици тако и на магистралним путевима ка Јарињу и Брњаку. У самој северној Митровици патроле полиције су и у Бошњачкој махали и код Три солитера, на Брђанима, код НИС-ове пумпе, код капије Трепче, у центру града код споменика кнезу Лазару и на другим тачкама у граду.

Акција приштинских власти на пререгистрацији возила изазвала је и 2021. и у лето и јесен прошле године велику кризу на Северу. Због пререгистрације и претњи казнама Србима који управљају возилима са КМ таблицама биле су постављене и барикаде а криза је на кратко прекинута крајем новембра прошле године споразумом у Бриселу када је договорено и потписано да Србија обустави даље издавање КМ таблица а Приштина прекине са акцијама кажњавања и позивима на пререгистрацију.

Само коју недељу касније косовска полиција тзв. Косова почела је на путевима да зауставља возила са овим регистрацијама и власницима саопштава да њихова возила нису регистрована и да не могу учествовати у саобраћају.  Од почека године, власницима возила са КМ таблицама дозвољено је да са КиМ изађу у централну Србију али им није дозвољен повратак.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА