Најновије

ОДРЖАНА ВОЈНА ПАРАДА У МОСКВИ: Обратио се Путин: Нема ничега у свету јачег од наше љубави према отаџбини (ВИДЕО)

Русија данас обележава Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, а тим поводом се одржава велика војна парада у Москви.

Фото: ria.ru

Парада је завршена уз звуке "Каћуше" 

На Црвени трг, уз звуке "Каћуше", ступају припаднице Оружаних снага Русије.

Поред трибина је прошла и чета студената Војне академије радијационе, хемијске и биолошке заштите која носи име маршала Тимошенка, пишу Риа новости. 

Путин: Нема ничег јачег на свету од јединства и љубави према отаџбини

Нема ничег јачег на свету од јединства и љубави према отаџбини, као Руси, рекао је руски председник Владимир Путин током говора на Паради победе у Москви.

- Поздрављам све оне који се боре за Русију на бојном пољу, који су сада на ратишту. Током Великог отаџбинског рата наши херојски преци су доказали да нема ништа јаче, моћније и поузданије од нашег јединства. Нема ничега у свету јачег од наше љубави према отаџбини. За Русију! За наше храбре Оружане снаге! За победу! - рекао је.

Путин дочекао лидере у Кремљу

Председник Русије Владимир Путин дочекао је у Кремљу лидере земаља ЗНД који су стигли на Параду победе у Москву, јавља репортер Спутњика.

У Кремљ су већ стигли лидер Казахстана Касим Жомарт Токајев, председници Белорусије, Киргизије и Таџикистана – Александар Лукашенко, Садир Жапаров и Емомали Рахмон.

У паради учествује више више од 10.000 људи

Како су пренели руски медији, у паради ће учествовати више од 10.000 људи и 125 комада наоружања и војне опреме. Према подацима организационог комитета "Кула Спаскаја", више од 40 војних оркестара пружиће музичку пратњу.

Лидери земаља Заједнице независних држава (ЗНД) придружиће се руском председнику како би посматрали параду са трибина на Црвеном тргу, изјавио је јуче портпарол Кремља Дмитриј Песков на телевизији Русија-1.

Председници Заједнице независних држава ће потом заједно положити цвеће, након чега ће уследити "неформални доручак", најавио је Песков у емисији "Москва. Кремљ. Путин".

За време СССР-а Парада победе одржавана је само на јубиларне годишњице, а од 1995. године одржава се сваке године.

Дефиле војске и наоружања је увек на Дан победе - 9. маја, изузев 1945. године, када је одржан 24. јуна и 2020. године, када је парада због пандемије вируса корона са 9. маја померена на 24. јун.

У Великом отаџбинском рату тадашњи СССР изгубио је 27 милиона људи, од којих су 14 милиона били цивили.

Мапу јуриша '’Вагнера'’ и руске војске погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА