Најновије

МОСКВА: Уколико Молдавија не буде неутрална, Придњестровље има право да се отцепи!

МОСКВА- Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров демантовао је тврдње из Кијева да ће сви гранични прелази између РФ и Украјине у најкорије време прећи под његову контролу. Да ће се на њих врло брзо вратити украјински граничари и цариници. Лавров је упозорио и Кишињов, да ће Придњестровље имати право да самостално одлучује о својој будућности ако Молдавија одлучи да се одрекне свог неутралног статуса.
Москва (Фото: Karioka.com)

Москва (Фото: Karioka.com)

Лавров је прво указао да таква обавеза не постоји у договорима из Минска, па Кијеву предочио: да о контроли границе мора преговарати са Доњецком и Луганском Републиком. Руски министар је истовремено открио: да руски официри помажу да се између украјинских снага и устаника ДНР и ЛНР успостави „линија разграничења“. Упозорио је да је сада најважније „учврстити режим примирја“ и додао да је Москва спремна да онима који буду контролисали поштовање минских споразума стави на располагање беспилотне летелице. Лавров је упозорио и Кишињов: да ће Придњестровље имати право да самостално одлучује о својој будућности уколико Молдавија одлучи да се одрекне свог ванблоковског статуса. Подсетио је: „То је договорено још на самом почетку преговора о придњестровском проблему. То је била позиција са којом су се сви сагласили. Русија ће се придржавати те позиције“. Шеф руске дипломатије је упозорио да се Молдавија сада „креће недемократским смером“.
Прочитајте још:НАПЕТО: Шведска данима јури страну подморницу, прете да ће употребити силу!РУСИЈА: Спрема се производња „паметног“ метка!
„Недавно је уставни суд Молдавије оценио да су антиуставне све политичке партије које као свој програмски циљ немају интеграцију земље у ЕУ. Ово је решио уставни суд Молдавије који има седам чланова, а шест од њих су - и држављани Румуније! Био сам ипак шокиран када сам за њихову одлуку сазнао“. Лавров је указао да се и у Букурешту и у Кишињову чују позиви на обједињавање Румуније и Молдавије. Па подсетио да кључни полазни став предвиђа да ће се „посебни статус Придњестровља тражити уз уважавање територијалне целовитости Молдавије кој мора остати суверенаи војно неутрална држава“. Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА