Најновије

Кијев спрема "блицкриг" удар на Доњецк

ДОЊЕЦК - Кијев је искористио примирје да изведе прегруписање оружаних снага, и сада је спреман за јуриш на Доњецк. Са таквом изјавом иступио је премијер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко. Питање је само да ли ће се украјинске власти одлучити
Александар Захарченко (Фото: Новороссиа)

Александар Захарченко (Фото: Новороссиа)

Украјински војници су концентрисали ударне групације у непосредној близини Доњецка. Бојева способност бригада које су устаници разбили крајем лета, обновљена је. Широка мобилизација је омогућила да се увећа бројност украјинских трупа на прилазу Донбасу. На главни град ДНР са три стране усмерени су системи рафалске паљбе различитог калибра, саопштио је премије ДНР, врховни командант Алекандар Захарченко.

Према оној концентрацији војних одреда који се концентришу око Доњецка, према количини ракетирања које се стално интензивира, може се извести закључак да се украјинска армија припрема за масовну офанзиву. Према мојим подацима, биће јој потребно још 3-5 дана да заврши формирање одреда, пребацивање муниције и попуну личног састава.

Ове податке пресретнутих разговора радио-везом и оперативне обавештајне службе ДНР потврђују саме украјинске власти. Ових дана председник украјинског парламента Александар Турчинов и руководиоци украјинског МУП-а и министарства одбране предали су националној гарди 10 оклопних возила. Раније национална гарда, формирана од добровољачких одреда радикала-националиста, ратовала је чиме је могла: од камиона и аутобуса до инкасаторских возила. Сада они добијају војну технику из руку првих лица државе.

Нравно, десетак оклопних возила на фронту не значи много. Али овде је за Кијев најважније да стави до знања да предност има војно решење питања. То је посебно важно уочи избора за Врховну раду који су заказани за 26. октобар.

Прочитајте још:Вођа „Ноћних вукова“: Србија је постала ближа Русији од УкрајинеАмериканци страхују да Русија на Криму размешта тактичко нуклеарно оружје

Према оцени социолога, Блок актуалног председника Петра Порошенка има шансу да добије трећину парламентарних фотеља. Следи Радикална странка Олега Љашка са 13%. На трећем месту је Народни фронт на челу са Арсенијем Јацењуком и Александром Турчиновом, актуалним премијером Украјине и председником Врховне Раде, са 11%.

Ова тројица – Љашко, Јацењук, Турчинов – не крију своје ратоборне погледе. Они су били против примирја. У својим интервјуима они понављају да не треба узимати за озбиљно закон о такозваном посебном статусу Донбаса, који је потписао председник. На предизборним агитационим фотографијама они су или у војничког униформи, или нишане на неког из пушке, седе у оклопном возилу. Објединивши се у парламенту, они ће представљати озбиљну агресивно расположену коалицију, са којом Порошенко, чак ако буде желео, неће моћи једноставно да сарађује. Тим пре што и посебне жеље нема. Под међународним притиском Порошенко је био приморан да склопи примирје са устаницима Донбаса. Али он схвата да ће му победа у рату донети као политичару много више повластица него дуготрајни и сложени преговарачки процес.

Зато је армија спремна на блицкриг. Моменат је одабран стратешки правилно. За 2. новембар су заказани избори за парламенте и шефове Доњецке и Луганске народне републике. Према мишљењу Москве, ови избори ће допринети стабилизацији ситуације на истоку Украјине. А то значи, Кијеву они не одговарају. Војни напад ће осујетити демократски процес. То је јасно. Неутврђено остаје само питање да ли ће се председник Порошенко одлучити да у једностраном поретку прекрши примирје и изда наредбу за напад.

Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА