Најновије

СКАНДАЛ: Напредњаци вређали опозицију, Борко Стефановић залупио врата при изласку!

БЕОГРАД - Посланици Скупштине Србије завршили су начелни претрес три тачке дневног реда - измене закона о судијама, о тужиоцима и о легализацији, а на завршетку седнице посланици Нове странке и ДС су напустили салу због, како су образложили, константног вређања која су долазила од посланика СНС.
Скупштина Србије(Фото: ЈуТјуб)

Скупштина Србије(Фото: ЈуТјуб)

Председница паралмента Маја Гојковић тражила је да у записник уђе да је шеф демократа у парламенту Борислав Стефановић залупио вратима при изласку из сале. Посланици Демократске странке и Нове странке напустили су вечерас седницу Скупштине Србије јер се, како је шеф демократа Борислав Стефановић рекао, у прламенту десило "вербално, правно и институционално насиље на другачије мишљење“. Стефановић је рекао Тањжнјугу да је заседање напустила „цела опозиција“, која је и овако малобројна, јер није више могла да трпи „свакодневно бахато понашање већине“. "Мени је жао што ово није никакав изузетак већ је постало правило и покушај увођења једнопартијског система и ђон демократије“, рекао је Стефановић и додао да су се увреде догодиле када посланици већине нису успели да одговоре ни на једно питање и после указивања на проблеме у предлозима закона. "Онда редовно посежу за увредама, личним дисквалификација и лажима о политичким противницима, а председавајућа не дозвољава посланицима опозиције да одговоре“, додао је он. Непосредан повод био је, према Стефановићевим речима, што су шеф напредњака у парламенту Зоран Бабић и овлашћени представник Биљана Пиља из СНС, уместо да одговоре на питања о опозицији говорили да су "лопови, да нису завршили факултете на време, да су уништили Србију и да Зоран Живковић није посланик". Стефановић је нагласио да је све то "неистина и лаж". „Коришћене су неприкладне квалификације. Од тога да смо аутистични до тога да патимо од амнезије. Пре тога смо били психијатријски болесници, па ебола, мислим да је то прешло све границе. Они су бахати, осећају се моћно зато што мисле да је цела Србија гласала за њих, да нема нико право на другачије мишљење“, рекао је Стефановић. Он је додао да ће се посланици сутра вратити на заседање. Током расправе посланици скупштинске већине најавили су подршку измени закона о судијама и тужиоцима, док је опозиција критиковала предложено решење које предвиђа да ако неко положи тужилачки испит са одликом одмах добије и запослење. Све странке су најавиле подршку изменама Закона о легализацији који предвиђа продужење рока за легализацију за још шешт месеци.
Прочитајте још:Од вечерас протестне вечери „ослободите Шешеља“Николић не иде у Белгију због истицања симбола Косова
Опозиција је критиковала и хитан поступак њиховог доношења. Изменама закона о судијама и о тужиоцима предвиђа се да судије и тужиочи неће бити принуђени да одлазе у пензију “када су у пуној радној снази и када су најпотребнији”, односно да им престаје функција када наврше 65 година. Такође, брише се одредба која предвиђа да престаје функција када напуне 40 година стажа. Посланици сутра настављају расправу о потврђивању Уговора о трговини наоружањем, о потврђивању Споразума Србије и Шпаније о размени и узајамној заштити тајних података, као и о листи кандидата за председника Комисије за заштиту конкуренције, коју је поднео Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику. Парламент рад настављају сутра у 12 сати. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА