Најновије

ТЕХНОКРАТИЈА: Нова врста шпијунаже у САД - летеће "прљаве кутије"!

САД - У Америци је новим федералним законом властима омогућена нова врста шпијунирања и надгледања грађана, а реч је о технологији коју називају "прљава кутија".
"Прљаве кутије" на небу! (Фото: ЈуТјуб)

"Прљаве кутије" на небу! (Фото: ЈуТјуб)

Наиме, грађани се надлећу авионима који су опремељни специјалним "прљавим кутијама" (dirtboxes) које могу прислушкивати телефоне, преузимати податке са мобилних уређаја попут смс порука или фотографија, итд. Могуће је то радити чак и са шифрованим и енкриптованим мобилним уређајима, истиче се у прилогу Вол Стрит Журнала. "Прљаве кутије" су мобилне антене интегрисане на мањим авионима способним за релативно ниске летове.
Прочитајте још:Стриптиз на филму: 5 најврелијих сцена секси плеса
Већ је низ невладиних организација подигло свој глас због могућности угрожавања приватности огромног броја грађана, али се власти бране резултатима постигнутим у борби против криминала. Систем се показао идеалним за хватање дилера, лопова, односно, за решавање низа кривичних дела и сузбијање различитих криминалних појава у друштву, наводи Вол Стрит Журнал који је ексклузивно представио овај нови вид шпијунирања грађана у САД. Овај технократски инструмент америчких власти наилази и на негативне реакције због угрожавања приватности ширег броја људи, али и на позитивне реакције, обзиром на допринос сузбијању криминала. Авион надлеће град и у одређеној групи људи може да изолује сумњив број, а затим, поред тога што може прислушкивати његове разговоре и преузимати податке са његовог мобилног телефона, може пратити његово кретање и утврдити тачну позицију у пречнику чак од три метра, те идентификовати и собу у згради у којој се налази. Погледајте видео на енглеском језику: Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА