Најновије

Чепурин: Урадићемо све што можемо да Србија има гас

БЕОГРАД - Русија ће испунити све своје обавезе у погледу снабдевања Србије гасом ове зиме, изјавио је данас амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је окривио Евопску унију за обуставу пројекта Јужни ток.
Александар Чепурин (фото Јутјуб)

Александар Чепурин (фото Јутјуб)

"Русија ће урадити све, како не би било никаквих компликација са испорукама гаса Србији", рекао је Чепурин новинарима у Београду. Он је напоменуо да се сада гас испоручује у складу са радним планом, да је складиште гаса Банат двор напуњено и додао да ће и у будућности бити "одговарајућих уговора" у вези са доставом гаса у то складиште. Чепурин је окривио Евопску унију за обуставу пројекта Јужни ток и упитао зашто сада Русију криве, када је она само констатовала чињенично стање. "Запад и Брисел су поткопали Јужни ток. Чему таква нервоза сада и зашто се пребацује кривица на Русију", упитао је руски амбасадор. Он је истакао да, "како је руски гасни гигант Гаспром чинио све више уступака, тако му је све више услова постављано у вези Јужног тока." "Русија је стално стављана у ситуацију да тражи и моли, али и да и плаћа и моли," рекао је Чепурин и нагласио да су се "стално мењла правила против Гаспрома и то у њихову корист". Руски дипломата је додао и да је крајњи рок за почетак изградње Јужног тока био почетак новембра, а да је Бугарска до 1. децембра требало да изађе са одлуком о изградњи тог гасовода. "Русија је стрпљиво чекала и октобар и новембар, а прошао је и 1. децембар, а сагласност из Бугарске није стигла. Не знам да ли је то Бугарска сама одлучила, да ли је то Брисел одлучио или неко ван Брисела", упитао је Чепурин. Упитан да ли би Русија сада, после замрзавања Јужног тока, пристала на ревизију Међудржавног споразума између Србије и Русије, Чепурин је одговорио да ће Москва испунити све што стоји у споразуму са Србијом. "Не треба да се увлачимо у спекулације које су измишљене и представљају покушај јефтине пропаганде, а само са циљем да се нанесе штета Србији", рекао је Чепурин и додао да Русија нема у својој традицији праксу да некога компромитује и ради на нечију шстету.
Прочитајте још:Резолуција СРС о распуштању ЕУ, добила подршку странака и организација у Европи!
На питање коме би Србија и друге земље учеснице у пројекту Јужни ток требало да се обрате за надокнаду штете, Чепурин је, уз осмех, рекао "обратите се ЕУ". "Гаспром је све платио о свом трошку и председник Путин је предложио да ЕУ плати надокнаду штете, али ја мислим да је то јако тешко," рекао је озбиљним тоном Чепурин и додао да ће се Русија и Србија договорити "на пријатељски начин". Председник Русије Владимир Путин рекао је у понедељак у Анкари да Русија не може да настави с пројектом изградње гасовода Јужни ток јер се Европска унија томе противи. Из Европске комисије је јуче саопштено да ће ЕК наставити разговоре о гасоводу Јужни ток без обзира на најаву Русије да зауставља тај пројекат. Следећи састанак биће одржан 9. децембра на коме ће бити речи о више енергетских питања, укључујући и Јужни ток. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА