Најновије

БРИСЕЛ УПУТИО ЈОШ ЈЕДАН НИЗАК УДАРАЦ БЕОГРАДУ: Чврст разлог због кога Србија не може у ЕУ

ЕУ није јединствена по питању резолуције о наводном геноциду у Сребреници, тако да портпарол ЕК Петар Стано не може да говори у име целе Уније. Његове речи да "за оне који негирају и релативизују геноцид нема места у Европи“ звуче као покушај уцене Србије, али да ли то значи и да ће ЕУ избацити Мађарску која неће гласати за резолуцију.

Ово је и одговор, и питање професора Стевице Деђанског, председника Центра за развој међународне сарадње, на речи портпарола Европске уније Петера Стана да је став Брисела о "геноциду" у Сребреници јасан.

Покушај уцене Србије

Деђански сматра да је реч о контрадикторној изјави јер се мишљења о питању Сребренице разликују од државе до државе, чак и кад су део Европске уније.

„Наравно да је ово удар на Србију али и то ће им се обити о главу јер видели сте изјаву мађарског министра спољних послова Петра Сијарта који је рекао да Мађарска неће гласати за резолуцију о Сребреници. Тако да то што Стано прича су вероватно његове последње изјаве јер после европских избора то ће вероватно бити далека прошлост,“ каже Деђански за Спутњик.

Наш саговорник подсећа да у Европској унији не постоји јединствен става по питању ове резолуције али и по многим другим питањима, пре свега косовског.

„Они су као рогови у врећи и ја не бих претерано давао пажње нити зазирао од изјава тренутног европског портпарола. Али у крајњем случају ако будемо морали да бирамо између Косова и Метохије и тога да прихватимо да нас неко проглашава за геноцидан народ да бисмо ушли у ЕУ - не морамо никада ни да уђемо у ЕУ“, оцена је саговорника Спутњика.

Деђански у исто време указује на чињеницу да Стано вероватно подиже реторику и због избора који предстоје у ЕУ јер се не зна ко ће доћи на ту позицију у наредном периоду.

Да ли ће и Мађарску да избаце?

„Они себи праве неке позиције оваквим изјавама за неке своје будуће политике каријере јер у суштини њих не занима ништа сем тога. Наравно, све зависи и од тога ко је од њих из које државе па се сходно томе и понашају. У супротном, по овом ставу Петра Стана, они би онда из ЕУ морали да избаце и Мађарску и све оне који имају исто мишљење као Мађари. Тако да се и по овоме види колико је ова изјава, заправо, смешна,“ каже Деђански.

Стано је иначе, рекао да нема сумње да је у Сребреници био геноцид и да то није питање мишљења већ одлука Међународног суда за бившу Југославију, суда у Хагу и Међународног суда правде који су, каже Стано, јасно навели 2007. да је био почињен геноцид у Сребреници.

Он је појаснио да "ЕУ неће толерисати било кога међу својим члановима и актерима ко покушава да негира или релативизује геноцид, или пак слави ратне злочинце".

МИСИЈА СРБИЈЕ ПРИ УН АПЕЛУЈЕ НА КОСПОНЗОРЕ: Повуците текст резолуције о Сребреници

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА