Најновије

Васкршња посланица руског патријарха Кирила: Украјина је део нашег срца

Празник светлог Васкрсења Господњег, који ове године цео хришћански свет слави истовремено, 20. априла, православним верницима у Русији и иностранству честитао је поглавар Руске Православне Цркве патријарх Московски и целе Русије Кирил. Ово је његова беседа:
Поглавар Руске Цркве патријарх Кирил (фото: bobruisk.hram.by)

Поглавар Руске Цркве патријарх Кирил (фото: bobruisk.hram.by)

"Светло Христово Васкрсење, Васкрс, назива се празником над празницима и победом над победама. Зашто? Па зато што су побеђена два човекова главна непријатеља: грех и смрт. У васкрслом Христу цело човечанство сад може да савлада раније непролазну препреку на путу ка слободи и вечности. Препреку коју нико и никад пре није успео да савлада, ни узвишеношћу мудрости философа и научника, ни префињеношћу уметника и песника, ни уз помоћ моћи владара, ни уз помоћ дипломатске вештине. Савладао ју је Христос. Он је узвисио човечанство до божанске славе, Он је укинуо све оно што сваког од нас омета у томе да постанемо исти као Он.

Недуго пре крсних страдања, у опроштајној беседи с ученицима Христос је рекао: „Нову заповест вам дајем, да волите једни друге.“ У чему је ова новина? У томе што од сада Бог Свој највиши суд не врши по законима формалне побожности, већ на основу тога како се човек односи према својим ближњима и шта им доноси. Радост, мир, благост или напротив, немир, мржњу и непријатељство. Јер, сад оваплоћени и васкрсли из мртвих Бог није само судија, већ је и спаситељ. Он је истински пут и живот. Христос не само да суди, већ постаје и спаситељ сваког грешника ако му се овај обраћа с вером. Најважнији услов Новог Завета јесте ова међусобна љубав људи, без обзира на све разлике. Јер, недостатак љубави уништава човека, дели породице, разара друштва и државе.

У ове Васкршње дане упућујемо своје молитве Богу – за народ Украјине, за помирење завађених, за престанак насиља. За милост људи једних према другима, да их ништа не дели, да нема препрека међу њима. За сву духовну децу наше Цркве Украјина је део нашег срца, у којем се с болом одазивају патње украјинског народа. И зато се у ове Васкршње дане заједно с милионима православних људи посебно молим за мир у Украјини. Хришћанин није онај ко из књига зна да постоји историјски Исус, већ ко осећа Његово присуство у свом животу. А онима који нису осетили ово присуство, желим да стекну радост због сусрета с Васкрслим Спаситељем, како би у сопственом искуству реално осетили дејство силе Божије која преображава. Срећан вам празник, драги моји! Христос воскресе!"

Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА