Најновије

Вучић предложио у Берлину: Балкан да руши царине

Мир и стабилност у региону морају бити очувани и даћу све од себе да тако буде. Задатак руководства Србије је да наш брод плови мирно, без великих таласа и потреса и захвалан сам Ангели Меркел што има исту жељу као и ми. Тешким реформама доказаћемо ЕУ да не тражимо њихову милостињу нити да Немци раде за нас, већ да је довољно да сами радимо за своју будућност.
Александар Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Александар Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Ову поруку послао је у четвртак српски премијер Александар Вучић у Берлину, где је предводио нашу делегацију на Конференција о Западном Балкану. Он је на скупу изнео план у пет тачака, где су наведени главни инфраструктурни пројекти чији је циљ оживљавање и повезивање региона. Такође, премијер је предложио успостављање царинске уније између земаља Југоисточне Европе: - Представили смо пројекте од значаја за цео регион. То су пруге Београд - Сарајево и Београд - Бар, као и изградња ауто-пута Ниш - Приштина. То је веома важно за нас јер бисмо тиме, после изградње брзе пруге Београд - Будимпешта, буквално „покупили“ цео саобраћај који води из централне Европе у све ове земље и ка југу Балкана.
Прочитајте још:
Немачки шеф дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да ће се Берлин и даље ангажовати за подизање целог региона. Његов српски колега Ивица Дачић говорио је о врућој теми: Србија је пријатељ Русије и ЕУ, тежимо чланству у Унији, и зато желимо да будемо конструктивни када преузмемо председавање ОЕБС. Ми подржавамо територијални интегритет Украјине, али се не можемо придружити санкцијама Русији и не очекујем притиске због таквог нашег става. Европске интеграције, усаглашавање спољнополитичких позиција и привреда - три су главне теме које су се нашле на столу пред регионалним лидерима које је канцеларка Меркел окупила, а са циљем да пошаље сигнал да Немачка жели да буде присутна на Балкану, економски га подигне и отвори му врата ЕУ. У закључцима скупа наведено је да су премијер Вучић и председник косовске владе потврдили одлучност да подстакну нормализацију односа. Договорено је и да се овакав скуп одржава сваке године до 2018. Констатује се и да је регион показао огроман степен развоја у односу на стање од пре деценију и по. На маргинама конференције, српски премијер срео се и са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом, а планиран је и разговор са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА