Најновије

РАДНИЦИ ПОШТЕ ПОБЕСНЕЛИ: Ђорђевић их тера у друге фирме да додатно раде, неће да повећа плате

Већ две недеље траје штрајк радника у Пошти и не само то, већ се шири све више по Србији. Радници, посебно поштари који примају плате од око 55.000 динара, траже повишице од 30 одсто, али су уместо тога, чини се, добили још посла.

Пошта Србије (Фото: принтскрин)

Наиме, у суботу је менаџмент Поште, предвођен директором Зораном Ђорђевићем, објавио саопштење према ком је направљен споразум са предузећем Пост про према коме ће поштари и достављачи имати прилику да зараде још 40 одсто на плату, ако испуне норме, пише Данас.

Радницима није баш најјасније каква је понуда руководства, али према речима Стефана Митровића, председника Синдиката радника Поште Слога, закључују да не жели да им исплати повећање плата које они траже.

- Kолико сам схватио они просто не желе да повећају плату за проценат који траже запослени, због чега је обустава рада и почела. Нуде тај неки бонус на учинак - као неку врсту додатног посла за ту другу фирму. Људи то неће да прихвате. Чини ми се да су само направили контраефекат. Људи траже плату, а нуде им додатни посао. Да бисте разумели, то је као када бисте их терали у Волт и Глово да раде додатни посао - напомиње Митровић додајући да послови које им нуде уопште нису у опису њихових радних места.

- Тај Пост про је везан за Пост експрес пошиљке. Оно што сада не раде поштари је преузимање пошиљака на адреси пошљаоца, попуњавање адресница, паковање пошиљки, достава до пошта, а и на шалтеру има један део посла - такозвани пријем пошиљке, где пошиљка мора да прође кроз апликацију, да се измери и експедитује даље - навои он.

Сада, ако хоћете да пошаљете нешто пост експресом можете да зовнете да курир дође на адресу и покупи то или донесете у пошту.

- Експедицију раде технички поштански радници на шалтеру, а они сада хоће да то све раде поштар и курир Пост експреса, као вид додатне зараде - објашњава Митровић напомињући и да је та додатна зарада мизерна, десетине динара по пошиљци и то би радили са посебним хонорарним уговорима са фирмом Пост про, која је зависна фирма Поште Србије.

Митровић истиче да је став радника да "уместо што су давали паре за маркетинг и спиновање могли су да нам повећају плате".

- Пошта је одавно зрела за финансијску полицију и независног ревизора да прочешља шта се ту све дешава - закључује он.

Пост про је иначе фирма коју је 2022. године основала ЈП Пошта Србије и чија је делатност посредовање у продаји разноврсних производа. У неколико прошлогодишњих објава видело се да имају уговор о продаји АМСС чланских пакета и промоцији кредита Банке Интезе.

Жељко Веселиновић, председник синдиката Слога, сматра да након што претње и уцене нису уродиле плодом, сада на овај начин покушавају да натерају људе да се врате на посао.

- У Београду данас поштар ради за 50.000-55.000 динара. Од почетка године из Поште је отишло 900 људи и то су углавном извршиоци, поштари и шалтерски радници. Људима је више дозлогрдило и штрајк који је почео у Новом Саду сада се шири на целу Србију - каже Веселиновић додајући да није помогло ни што су прошле недеље радницима исплатили по 68.000 динара из добити.

- То је једнократно. Људи хоће веће плате да могу нормално да живе - напомиње он.

Извор Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА