Најновије

И Русија гласала за: Погледајте какву је резолуцију Савет безбедности донео поводом обарања авиона

ЊУЈОРК - Савет безбедности УН усвојио је вечерас резолуцију којом се позива на међународну истрагу узрока рушења малезијског авиона на истоку Украјине.
Савет безбедности (Фото: ЈуТјуб)

Савет безбедности (Фото: ЈуТјуб)

Савет је резолуцију усвојио једногласно. Министарка иностраних послова Аустралије, земље предлагача резолуције, Џулија Бишоп, изразила је уочи почетка седнице Савета безбедности наду да ће документ бити усвојен једногласно. Од 298 људи који су погинули приликом обарања авиона Мелејжа ерлајнса на линији Амстердам-Куала Лумпур, 17. јула, 37 су били држављани Аустралије, а 193 жртве биле су Холанђани. Аустралија је текст резолуције, у чијем је састављању учествовала и Француска, у недељу увече поделила осталим чланицама Савета безбедности на разматрање. Западне дипломате су пре састанка вршиле снажан притисак на Русију да и она гласа за резолуцију, пошто је својим правом вета могла да спречи њено усвајање. Руски амбасадор Виталиј Чуркин пре седнице је одагнао та страховања, најавивши да ће и руска страна подржати резолуцију, иако је претходно оценио да њен текст садржи "одређене двосмислености" и да не гарантује да ће истрага бити "заиста међународна и независна". У тексту резолуције позивају се "све земље и актери у региону", међу којима и Русија, да "у потпуности сарађују у међународној, свеобухватној, темељној и независној истрази" о рушењу авиона. Захтева се и да се "одмах обуставе све војне активности, укључујући и активности наоружаних група на месту пада авиона, како би се олакшала истрага". У тексту се "најоштрије осуђује напад који је довео до обарања авиона" и захтева да починиоци за то сносе одговорност.
Прочитајте још: 

Холандски премијер: Побуњеници руковали телима пажљивије него што смо мислили

Резолуција "захтева да оружане групе које контролишу место несреће, истражитељима обезбеде потпуни, неограничен и безбедан приступ". Авион Малејжа ерлајнса срушио се у четвртак поподне у доњецку област у источној Украјини, након што је, како се верује, погођен ракетом земља-ваздух. У авиону је било 298 људи, који су сви погинули. Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА