Најновије

Суд вратио тужилаштву оптужницу за убиство Ћурувије

БЕОГРАД - Специјални суд у Београду вратио је на допуну истраге оптужницу против четворице бивших припадника Државне безбедности, окривљених за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије, саопштио је данас тај суд.
Суд вратио тужилаштву оптужницу за убиство Ћурувије (Фото: фреекиев.цом)

Суд вратио тужилаштву оптужницу за убиство Ћурувије (Фото: фреекиев.цом)

Како је наведено у саопштењу кривично ванпретресно веће наложило је Тужилаштву за организовани криминал да у року од три дана донесе наредбу о допуни истраге ради бољег разјашњења ствари у том предмету, да би се испитала основаност наведене оптужнице и да би се прикупили одређени докази. Кривично ванпретресно веће Посебног одељења Вишег суда у Београду сматра да је у конкретном случају потребно у допуни истраге испитати одређене сведоке, извршити судско-медицинска вештачења, као и допунско балистичко вештачење, наводено је у саопштењу. Потребно је и предузети остале неопходне процесне радње ближе одређене у наредби, а све у циљу бољег разјашњења стања ствари да би се испитала основаност оптужнице и прикупили одређени докази, а самим тим и постојање оправдане сумње да су окривљени учинили кривична дела која им се стављају на терет.
Прочитајте:Саслушан Михајловић о убиству Ћурувије, његов исказ – тајна!Војни шпијун помогао убици Ћурувије?
Раније данас бранилац двојице оптужених, адвокат Зора Добричанин Никодиновић изјавила је Тањугу да је суд усвојио приговоре које су браниоци истакли у одговору на оптужницу, подигнуту почетком јуна ове године. Добричанин Никодиновић је навела да је и Апелациони суд усвојио жалбу одбране на решење којим је њеним клијентима Милану Радоњићу и Ратку Ромићу продужен притвор и наложио Специјалном суду да понови размотри разлоге за продужење притвора. Тужилаштво за организовани криминал подигло је 6. јуна оптужницу против четворице бивших припадника Државне безбедности због сумње да су "из ниских побуда" убили новинара и власника листа "Дневни телеграф" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године. Оптужени су тадашњи начелник Ресора ДБ Радомир Марковић, начелник београдскг центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор у Другој управи ресора Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак. Они су оптужени за кривично дело тешко убиство. Марковић се терети да је то дело извршио у подстрекавању, а остали су оптужени као саизвршиоци. Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница. Убиство је извршено у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа, у времену између 16 и 39 и 16 и 45. Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије. Радоњић и Ромић су у притвору од хапшења 13. јануара, Кључни сведок у овој истрази након чијег исказа су ухапшени оптужени 13. јануара ове године је некадаснсји припадник ДБ, односно комадант јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија. Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара дао исказ тужилаштву у ком је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији. Са Ћурувијом је у време убиства тада била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је сведочила у истрази током које је саслушано више десетина сведока, а последњи је сведочио у среду некадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић. У време убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС. Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999. Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду и за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и у току им је поновљено суђење. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА