Најновије

Јерков тражи од Кнежевића да врати новац Демократској странци

СРБИЈА - Бившем министру пољопривреде Горану Кнежевићу суд је искеширао 236.900 евра који су пронађени у његовим сефовима приликом хапшења 2008. године, док је био градоначелник Зрењанина, сазнаје “Блиц”.
Фото: Викимедија

Фото: Викимедија

Кнежевић, међутим, не жели да открије шта је урадио са 160.700 евра за које је током суђења навео да није његов новац, већ донација за ДС. Извор “Блица” наводи да је Кнежевићу враћен целокупан износ који је полиција запленила у време док је Кнежевић био градоначелник Зрењанина, а потом ухапшен и ослобођен оптужбе за малверзације са грађевинским земљиштем.
- У једном сефу је пронађено 76.200 евра за које је Кнежевић тврдио да су породична уштеђевина, а у другом 160.700 евра за које је навео да су донација која је била за Демократску странку чији је тада био члан - каже извор “Блица”.
Кнежевић је за “Блиц” потврдио да му је новац из сефова враћен. На питање шта је урадио са сумом за коју је сам тврдио да је донација странци, он каже: “Када будем одлучио, вама ћу прво рећи”. - Да ли постоји иједан истраживачки новинар у Србији који би се позабавио временом када сам био у затвору. Који би питао како је тих годину дана било вама, вашој породици? - пита Кнежевић. На констатацију да може и то да исприча, али и одговори на питање шта је са новцем, Кнежевић одговара: - Како сам ја живео и од чега? Како сам платио адвокате? Што сам лежао ничим изазван, већ само због политике? Како су живели моја породица и пријатељи? Ја четири године после затвора нисам радио. Узмите у обзир колике су плате и колико су коштали адвокати - каже Кнежевић. Подсећамо бившег министра да је сам најављивао различита решења за новац који није његов, али и да се из његовог одговора може закључити да је новац потрошио управо на себе. - Било је различитих најава, па шта. Нека схвате како хоће - искључив је Кнежевић. Он се раније договорио да има списак донатора и да ће новац њима вратити. Кнежевић је ухапшен под оптужбом за намештање тендера и малверзације са грађевинским земљиштем од 2006. до 2008, због чега је оштећен буџет Зрењанина за око 150 милиона динара. У затвору је провео око годину дана, а јануара 2010. изашао је из ДС и потписао приступницу за СНС. Ослобођен је новембра 2012, а без одговора је остало питање о пореклу новца који, међутим, није био предмет оптужења нити је, према првостепеној пресуди, утврђено чији је. Јерков: Врати нам новац Портпарол ДС Александра Јерков каже да новац није враћен ДС. - Уколико је одбрана Кнежевића била заснована на тврдњи да су паре ДС, а суд ту одбрану и уважио, ДС очекује од њега да те паре странци врати. Располагати туђим парама јесте кривично дело. Кнежевић нема право нити да их врати донаторима, нити да њима располаже како он хоће него да их врати странци - каже Јерков. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА