Најновије

"Русија неће вратити Крим и Европа то мора да прихвати"

БЕЧ - Министар иностраних послова Луксембурга Жан Аселборн оценио је да светски поредак не функционише без Русије и Кине, као и да ће Крим остати изгубљен најмање још десет година.
Жан Аселборн, фото: welt.de

Жан Аселборн, фото: welt.de

Шеф дипломатије Луксембурга је у интервјуу бечком дневнику "Пресе", рекао да, ако се не жели ризиковати Трећи светски рат, Европа мора да прихвати да Русија неће вратити Крим. "Крим де факто није више део Украјине, а наравно, то нећемо прихватити. Илузорно је веровати да сада можемо наћи решење. Русија неће дозволити да се са њом разговара. То за десет година може бити другачије. Као политичар имам другачију одговорност. Када се ујутро пробудим је Русија још увек на географској карти. Морамо покушати да се са Русијом изађе из конфликта", објаснио је Аселборн. Коментаришући тренутну ситуацију у Украјини, он је оценио да постоје добре назнаке за бољу граничну контролу, али уједно је констатовао да се води борба око Доњецка. "Очигледно председник Петро Порошенко тражи војно решење. Он би требало да послуша апел шефа немачке дипломатије Франк-Валтера Штајнмајера и разговара са Русијом и ОЕБС. Доњецк је у Украјини, али оружје и 'људи у зеленом' долазе из Русије. Председник Русије Владимир Путин би требало да јасно да стави до знања да не подржава сепаратисте", подвукао је Аселборн. Према Аселброну, циљ Путина био је поновно успостављање утицаја Москве на бивше совјетске републике. Како каже луксембуршки дипломата, сан о евроазијској унији неће моћи да се реализује. На констатацију да нема већине у ЕУ за економске санкције против Русије Аселборн је одговорио да не постоји ни разлог за њихово увођење, јер би то био случај тек када би руске трупе ушле у Украјину. На питање да ли је са председником Аустрије Хајнцом Фишером разговарао пре него што је Путина примио у Бечу, Аселборн је казао да је шефу аустријске државе саветовао да прими руског председника и у четири ока да му пренесе праве поруке. "Спољна политика се не може свести на санкције. Требало би да предузмемо све како би Русија поново била међу оним земљама које поштују међународно право. Међународно право је гажено на Криму", сматра Аселборн. Аселборн је казао да спор између САД и Русије увек иде на рачун Европе. "Европа се дели. Поштујем да балтичке земље реагују другачије од Аустрије или Луксембурга. За њих је НАТО важнији од ЕУ. То је њихов одбрамбени зид. Реакција истока долази из стомака. Али се не може игнорисати зависност од Русије по питању финансија и енергетике. Американци имају другачију улогу и само једну десетину трговинског обима ЕУ са Русијом", објаснио је он.
Прочитајте још: РАТ ОД НОЋАС СЕ НАСТАВЉА: Најмање 23 људи убијено у ГазиСтрелков: Режим ратног стања на простору око сваке украјинске републикеШурљигин: Донбас је данас Српска Крајина за Русију
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА