Најновије

Тагесцајтунг о Србији: Интеграције, инвестиције, паљење амбасаде...

БEРЛИН - Српски премиjер Aлександар Вучић има велика очекивања од посете Берлину, оцењуjе данас немачки лист Tагесцаjтунг (TAЗ) поводом берлинске конференциjе посвећене земаљама западног Балкана, организоване на инициjативу канцеларке Aнгеле Mеркел.
У шетњи са Меркеловом (Фото: bundesregierung.de)

У шетњи са Меркеловом (Фото: bundesregierung.de)

Вучић, коjи jе приликом преузимања дужности у априлу ове године наjавио структурне реформе, важи у Бриселу за носиоца наде, пише TAЗ и наводи да jе овог лета пред новинарима у Београду рекао да ће Србиjа покушати да побољша климу за инвеститоре, jер, како jе истакао, "ми немамо други избор". Уколико Вучић своjу земљу жели да 2020. године види у EУ, мора jе брзо реформисати, оцењуjе TAЗ и подсећа да Србиjа има седам милиона људи и да jе око половина свих запослених у jавном сектору. Подсећаjући да jе Србиjа наjмногољудниjа земља Балкана лист наводи и да има jедну од наjвиших стопа морталитета, да око милион и по људи живи испод границе сиромаштва, а да млада елита одлази у иностранство.
Прочитајте још: Русија ће Европи заврнути гас на зиму!
Лист пише и да Срби имаjу страх да би реформе могле jош више да их осиромаше и наводи да jе у центру реформи сада Закон о приватизациjи, а да нови министар финансиjа Душан Вуjовић, за кога се каже да жели да настави курс свог претходника планира да смањењем пензиjа и зарада у jавном сектору смањи буџетски дефицит. TAЗ наjављуjе да ће на данашњоj конференциjи шефови држава или влада и представници привреде балканских земаља заjедно са немачким привредницима говорити о привредним шансама региона, те констатуjе да су ти разговори неопходни jер се српска привреда већ годинама налази тик пред банкротом. Наводећи препреке на путу ка чланству у EУ, лист преноси изjаву шефа дипломатиjе Ивице Дачића коjи у том смислу наводи српски правни систем и косовско питање. TAЗ томе додаjе и захтев Немачке да се разjасне околности паљења немачке амбасаде у Београду 2008. године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА