Најновије

Ако Запад призна Шкотску, мораће и Крим

Регионални шеф Крима Сергеј Аксјонов изјавио је данас да уколико Запад призна независност Шкотске, онда "нема другу опцију" него да на сличан начин призна и Крим, односно његово одвајање од Украјине и придруживање Русији.
Протести подршке независности Шкотској, Криму и Каталонији, фото: Internationalpolicydigest.org

Протести подршке независности Шкотској, Криму и Каталонији, фото: Internationalpolicydigest.org

Референдум у Шкотској о томе да ли да та земља постане независна, после 300 година уније са Енглеском, биће одржан 18. септембра, а најновија испитивања јавног мњења указују да се између противника и присталиица независности води "мртва трка", преноси АФП. Крим се одвојио од Украјине и придружио Русији након контроверзног референдума марта ове године. "Уколико у било којој земљи већина становника (неког региона) донесе одлуку о својој независној државности, онда ја лично то подржавам. Људи који живе на одређеном месту боље разумеју процесе који се ту одвијају и њихово је право да донесу такву одлуку", истакао је Аксјонов за агенцију Интерфакс.
Повезано:Kамерон рекао у Eдинбургу да би му се „срце сломило“ ако би Шкоти на референдуму изгласали одваjањеДа ли ће Трећи светски рат започети на Црном мору? Присаједињење Крима створило опасну ситуацију!
Москва истиче да је припајањем Крима заштитила тамошње становништво које говори руски након свргавања с власти Виктора Јануковича. Међународна заједница, међутим, већином одбија да призна припајање Крима Русији. То је учинио само мали број земаља најближих савезника Москве. Каталонци желе да у новембру одрже неформални референдум, који су назвали консултативним, да би се показало колика је заиста воља за независношћу. Међутим, шпанске власти поручују да Устав не омогућава Каталонцима да се изјасне о својој будућности. "Ако пристачице независности победе у Шкотској - видећемо како ће реаговати ЕУ", изјавила је Карме Форсадел, председник Каталонске националне скупштине, главног тела присталица независности. Како би показала своју одлучност, Каталонска национална скупштина припрема нову мобилизацију присталица независности за 11. септембар, на национални празник Каталоније. Извор: Тањуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА